Ισραήλ: Η εκεχειρία στη Γάζα θα τεθεί σε ισχύ εντός 24 ωρών από τη συνεδρίαση του Υπουργικού

Πέμπτη, 09-Οκτ-2025 16:00

Ισραήλ: Η εκεχειρία στη Γάζα θα τεθεί σε ισχύ εντός 24 ωρών από τη συνεδρίαση του Υπουργικού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17.09

Η εκεχειρία στη Γάζα θα τεθεί σε ισχύ εντός 24 ωρών από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ απόψε, ανακοίνωσε την Πέμπτη το μεσημέρι η εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σος Μπεντροσιάν.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 17.00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την ίδια, μετά την πάροδο αυτών των 24 ωρών, θα ξεκινήσει η περίοδος 72 ωρών για την απελευθέρωση των ομήρων.

Όταν απελευθερωθούν οι όμηροι, το Ισραήλ θα ελέγχει το 53% της Λωρίδας της Γάζας, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η συμφωνία είχε υπογραφεί, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι "η τελική εκδοχή της πρώτης φάσης υπογράφηκε το πρωί στην Αίγυπτο από όλα τα μέρη, ενόψει της απελευθέρωσης όλων των ομήρων" που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς ή από άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι δεν θα είναι μέρος της ανταλλαγής ομήρων με κρατούμενους

Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να αποφυλακίσει τον εξέχοντα Παλαιστίνιο ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

"Μπορώ να σας πω πως αυτή τη στιγμή δεν θα είναι μέρος αυτής της αποφυλάκισης", είπε στους δημοσιογράφους η Μπεντροσιάν.

Νωρίτερα, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε έμμεσες συνομιλίες ότι οι 48 όμηροι που κρατούνται από μαχητές στη Γάζα θα απελευθερωθούν έναντι περίπου 2.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

"Συναισθηματικά φορτισμένη" επικοινωνία Τραμπ-Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν μια "συναισθηματικά φορτισμένη" τηλεφωνική επικοινωνία, μετά την ανακοίνωση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, ανέφερε εξάλλου η Μπεντροσιάν.

"Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ για τις προσπάθειές του που επέτρεψαν να καταστεί αυτό δυνατό. Ήταν μια συνομιλία συναισθηματικά φορτισμένη και θερμή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον για αυτήν την ιστορική υλοποίηση", πρόσθεσε.

Οι σοροί των Γιαχία και Μοχάμεντ Σινουάρ δεν θα παραδοθούν στη Χαμάς

Εξ άλλου, οι σοροί των δολοφονημένων στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς Γιαχία και Μοχάμεντ Σινουάρ δεν αναμένεται να παραδοθούν από το Ισραήλ στην οργάνωση στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο CNN Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση του θέματος.

Ο Γιαχία Σινουάρ έγινε ο νούμερο ένα καταζητούμενος του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ το 2023, καθώς θεωρείται πως ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της φονικής επίθεσης. Σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2024.

Ο νεότερος αδελφός του, ο Μοχάμεντ Σινουάρ, τον διαδέχθηκε στη θέση του στρατιωτικού ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, πριν σκοτωθεί επίσης από το Ισραήλ φέτος.

Η σορός του ανασύρθηκε από τον ισραηλινό στρατό τον Ιούνιο.