Λεπέν: Αν μας θέλουν οι Γάλλοι, είμαστε έτοιμοι - Θα στείλουμε τον Μπαρντελά στο Ματινιόν

Τετάρτη, 08-Οκτ-2025 18:06

Λεπέν: Αν μας θέλουν οι Γάλλοι, είμαστε έτοιμοι - Θα στείλουμε τον Μπαρντελά στο Ματινιόν

Συνεχίζεται το πολιτικό "θρίλερ" στη Γαλλία, με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί να προσπαθεί να ανταποκριθεί στο αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και να αναζητήσει συμβιβασμούς με τα κόμματα για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρόκειται να είναι και πάλι στο τιμόνι του Ματινιόν.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν επιβεβαίωσε τη θέση του κόμματός της, του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) για πρόωρες βουλευτικές κάλπες. "Αν οι Γάλλοι μας θέλουν, είμαστε έτοιμοι και θα στείλουμε τον Ζορντάν Μπαρντελά για να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού", είπε.

Ωστόσο, η επικεφαλής της ομάδας του RN στην Εθνοσυνέλευση πρόσθεσε: "Εάν δεν έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία, θα σεβαστούμε τη βούληση του γαλλικού λαού".

"Η παράσταση που στήνεται είναι απελπιστική" 

Ασκώντας κριτική στην "πολιτική τάξη" που, κατά την άποψή της, "αποκαλύπτεται" σε αυτή την κρίση, η  Λεπέν κατακεραύνωσε "ανθρώπους που είναι έτοιμοι να κόψουν ένα άκρο για να διατηρήσουν τη θέση τους", πριν προσθέσει: "Πεθαίνουν από το φόβο να επιστρέψουν στις κάλπες".

Συνέχισε λέγοντας ότι "η παράσταση που στήνεται είναι απελπιστική", προσθέτοντας ότι "η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι να αποφασίσει ο γαλλικός λαός".

Τέλος, επανέλαβε: "Θα καταψηφίσω όλες τις κυβερνήσεις όσο δεν υπάρχει διάλυση [της Εθνοσυνέλευσης], γιατί αυτό θα εμπόδιζε τον λαό να εκφραστεί".

"Μόνη λύση οι κάλπες"

Από την πλευρά του, ο Μπαρντελά τόνισε ότι "οι Μακρονιστές είναι σκόπιμα προετοιμασμένοι να κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν στην εξουσία", κατήγγειλε. Σύμφωνα με τον ίδιο, "τίποτα βιώσιμο δεν θα προκύψει από αυτό το παζάρι μεταξύ των κομμάτων".

"Η μόνη λύση είναι να επιστρέψουμε στην κάλπη. Στοπ στις διαπραγματεύσεις,  κάλπες και διάλυση της Εθνοσυνέλευσης", κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

* Γαλλία: Συνάντηση Λεκορνί με τους Σοσιαλιστές χωρίς αποτέλεσμα - Πού "στέκονται" τα υπόλοιπα κόμματα

* Γαλλία: "Αχτίδα ελπίδας" για υπέρβαση της πολιτικής κρίσης από τον Λεκορνί - "Πιθανό να αποφευχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές"

* Λαγκάρντ για Γαλλία: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ελπίζουν ότι θα βρεθεί δρόμος για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τον προϋπολογισμό