Λάι Τσινγκ-τε: Αν ο Τραμπ πείσει την Κίνα να εγκαταλείψει τη χρήση βίας κατά της Ταϊβάν αξίζει το Νόμπελ

Τρίτη, 07-Οκτ-2025 10:05

ΑΜΠΕ - 28737829

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να λάβει το Νόμπελ Ειρήνης αν καταφέρει να πείσει τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να εγκαταλείψει τη χρήση βίας εναντίον της Ταϊβάν, δήλωσε ο Πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε σε συνέντευξή του σε αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή και podcast.

Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής της Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, παρά την απουσία επίσημων σχέσεων, αλλά από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα φέτος, δεν έχει ανακοινώσει καμία νέα πώληση όπλων στο νησί.

Ο Τραμπ ενδέχεται να συναντήσει τον Σι σε μια συνάντηση ηγετών της Ασίας-Ειρηνικού στη Νότια Κορέα αργότερα αυτό το μήνα.

Ο Λάι, μιλώντας αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή "The Clay Travis and Buck Sexton Show", αναφέρθηκε σε σχόλια που έκανε ο Τραμπ τον Αύγουστο, στα οποία είπε ότι ο Σι του είπε ότι η Κίνα δεν θα εισβάλει στην Ταϊβάν όσο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ελπίδα για υποστήριξη του Τραμπ

"Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε την υποστήριξη του Προέδρου Τραμπ. Εάν ο Πρόεδρος Τραμπ πείσει τον Σι Τζινπίνγκ να εγκαταλείψει οριστικά κάθε στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ταϊβάν, θα είναι αναμφίβολα υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης", δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι αξίζει το βραβείο που απονεμήθηκε σε τέσσερις από τους προκατόχους του στο Λευκό Οίκο. Το φετινό βραβείο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή στη Νορβηγία.

Ερωτηθείς τι θα έλεγε στον πρόεδρο των ΗΠΑ αν τον συναντούσε, ο Λάι απάντησε ότι θα συμβούλευε τον Τραμπ να προσέξει τις ενέργειες του Σι.

"Θα του συνιστούσα να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι ο Σι Τζινπίνγκ όχι μόνο διεξάγει όλο και πιο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στο Στενό της Ταϊβάν, αλλά και επεκτείνει τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Κίνα και τη Νότια Κίνα", τόνισε ο Λάι.

"Οι αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας όλο και πιο μακριά από τις ακτές της δεν αποτελούν πρόκληση μόνο για την Ταϊβάν", επισήμανε.

"Η πρόκληση δεν περιορίζεται απλώς στην προσάρτηση της Ταϊβάν. Μόλις η Ταϊβάν προσαρτηθεί, η Κίνα θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διεθνή σκηνή, υπονομεύοντας τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες", ανέφερε.

"Τελικά, αυτό θα επηρεάσει και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Επομένως, ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού", πρόσθεσε.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών

Λόγω της έλλειψης επίσημων δεσμών, οι πρόεδροι της Ταϊβάν δεν συνομιλούν απευθείας με τους προέδρους των ΗΠΑ ούτε συναντώνται μαζί τους.

Η Ταϊβάν, μαζί με τους κύριους δυτικούς συμμάχους της, έχει καταβάλει προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Ουάσιγκτον ότι δεν δαπανά αρκετά για την άμυνά της – ο Λάι έχει θέσει ως στόχο οι αμυντικές δαπάνες να φθάσουν το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2030.

"Θα τους πω ότι η Ταϊβάν είναι απολύτως αποφασισμένη να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια", δήλωσε ο Λάι στην εκπομπή.

Ο Λάι απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας του Πεκίνου, λέγοντας ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του. Η Κίνα αποκαλεί τον Λάι "αυτονομιστή" και έχει απορρίψει επανειλημμένα τις προτάσεις του για συνομιλίες.