Γαλλία: Τι επιλογές έχει ο Μακρόν μετά την παραίτηση Λεκορνί

Δευτέρα, 06-Οκτ-2025 12:45

Γαλλία: Τι επιλογές έχει ο Μακρόν μετά την παραίτηση Λεκορνί

Με νέα πολιτική κρίση βρίσκεται αντιμέτωπη η Γαλλία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί εν μέσω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, με την επόμενη ημέρα για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να είναι αβέβαιη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μακρόν έχει τρεις επιλογές, από εδώ και στο εξής:

1. Να διορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα κληθεί να προτείνει νέα κυβέρνηση. 

2. Να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές. 

3. Να παραιτηθεί ο ίδιος, ενδεχόμενο που ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποκλείσει. 

Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του Λεκορνί, Φρανσουά Μπαϊρού, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο, αφού έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση, εν μέσω διαφωνιών για τον προϋπολογισμό του 2026. Τον Δεκέμβριο του 2024, ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε επίσης παραιτηθεί, μετά τις προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό. 

"Η τρέχουσα κατάσταση μας φέρνει πιο κοντά σε νέες εκλογές και με βάση αυτό το σενάριο, θα περίμενα ότι το spread θα αυξηθεί και θα δοκιμάσει τις 100 μονάδες βάσης" σημείωσε ο Vincent Juvyns της ING, λίγο πριν την παραίτηση του Λεκορνί. 

Οι αντιδράσεις γύρω από το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε, βασίστηκαν στο επιχείρημα ότι οι επιλογές του Μακρόν και του Λεκορνί δεν παρέπεμπαν σε πρόθεση αλλαγής κατεύθυνσης που ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των προσαρμογών που έγιναν στη σύνθεση της βραχύβιας κυβέρνησης του Λεκορκί ήταν η επιστροφή των στενών συμμάχων του Μακρόν, Μπρουνό Λεμέρ, ως υπουργού Άμυνας, και του Ρόλαν Λεσκίρ ως υπουργού Οικονομικών.

Ο Λεμέρ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών για τα πρώτα επτά χρόνια της προεδρίας του Μακρόν και συνδέεται στενά με τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές που επικρίνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Λεσκίρ είναι επίσης μακροχρόνιος σύμμαχος του Μακρόν και διετέλεσε υπουργός Βιομηχανίας όταν ο Λεμέρ ήταν στο υπουργείο Οικονομικών. 

Ο Λεκορνί επρόκειτο να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο την Τρίτη για να σκιαγραφήσει τις πολιτικές του προτεραιότητες εγκαίρως, ώστε να παρουσιάσει ένα πλήρες οικονομικό νομοσχέδιο μέχρι την προθεσμία της 13ης Οκτωβρίου για την υποβολή του τακτικού προϋπολογισμού. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι η μη ψήφιση ενός προϋπολογισμού θα σήμαινε ότι το έλλειμμα της Γαλλίας θα διογκωνόταν στο 6% του ΑΕΠ, αντί να μειωθεί στο 4,6% από 5,4% φέτος.