Τζεφ Μπέζος: Φούσκα η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά με "γιγαντιαία" οφέλη
Παρασκευή, 03-Οκτ-2025 17:13
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.45
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται επί του παρόντος σε μια φάση "βιομηχανικής φούσκας", αλλά η τεχνολογία είναι "πραγματική" και θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στην κοινωνία, δήλωσε την Παρασκευή ο ιδρυτής της Amazon και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος.
Μια από τις πιο διάσημες φούσκες που έσκασαν ήταν αυτή των dotcom το 2000, όπου η αξία των εταιρειών του διαδικτύου κατέρρευσε κατακόρυφα.
Μιλώντας στο Italian Tech Week στο Τορίνο της Ιταλίας με τον CEO της Exor, Τζον Έλκαν, ο Μπέζος κλήθηκε να σχολιάσει εάν πιστεύει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι σήμερα ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε μια "βιομηχανική φούσκα".
"Πρόκειται για ένα είδος βιομηχανικής φούσκας", δήλωσε ο ιδρυτής της Amazon.
Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Μπέζος εξέθεσε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά μιας φούσκας, σημειώνοντας ότι όταν συμβαίνουν, οι τιμές των μετοχών είναι "αποσυνδεδεμένες από τα θεμελιώδη στοιχεία" μιας επιχείρησης.
"Το δεύτερο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι ενθουσιάζονται πολύ, όπως σήμερα, με την τεχνητή νοημοσύνη", πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια δημιουργίας μιας φούσκας, κάθε πείραμα ή ιδέα λαμβάνει χρηματοδότηση, είπε στο ακροατήριο. "[Και] οι καλές ιδέες και οι κακές ιδέες. Και οι επενδυτές δυσκολεύονται εν μέσω αυτού του ενθουσιασμού, να διακρίνουν τις καλές ιδέες από τις κακές ιδέες. Και αυτό πιθανώς συμβαίνει και σήμερα", εξήγησε ο Μπέζος.
"Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ό,τι συμβαίνει δεν είναι αληθινό. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματική και πρόκειται να αλλάξει κάθε βιομηχανία".
Ο Μπέζος έδωσε το παράδειγμα μιας εταιρείας έξι ατόμων που λαμβάνει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για "πολύ ασυνήθιστη συμπεριφορά" και όμως αυτού του είδους η δραστηριότητα συμβαίνει σήμερα, είπε, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποια εταιρεία αναφερόταν.
Ο δισεκατομμυριούχος είπε πάντως ότι τελικά οι φούσκες μπορεί να είναι θετικές. Αναφέρθηκε στη φούσκα των βιοτεχνολογικών και φαρμακευτικών εταιρειών τη δεκαετία του 1990, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη ορισμένων σωτήριων φαρμάκων, παρόλο που πολλές εταιρείες τελικά χρεοκόπησαν.
"Οι [φούσκες] που είναι βιομηχανικές δεν είναι σχεδόν τόσο κακές, μπορεί να είναι και καλές, γιατί όταν η σκόνη κατακαθίσει και δεις ποιοι είναι [τελικά] οι νικητές, οι κοινωνίες επωφελούνται από αυτές τις εφευρέσεις", σημείωσε.
"Αυτό πρόκειται να συμβεί και εδώ. Αυτό είναι πραγματικό, τα οφέλη για την κοινωνία από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι γιγαντιαία".
Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για φούσκα AI
Ο Μπέζος δεν είναι ο μόνος επιχειρηματίας που προειδοποιεί για μια φούσκα του ΑΙ. Τον Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν φέρεται να δήλωσε ότι η αγορά ΑΙ βρίσκεται σε φούσκα και πολλοί επενδυτές έχουν θέσει το ζήτημα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, εξέφρασε την Παρασκευή κάποιες ανησυχίες για τα επίπεδα της χρηματιστηριακής αγοράς εν μέσω της διαφημιστικής εκστρατείας για την τεχνητή νοημοσύνη.
"Όταν [οι επενδυτές] είναι ενθουσιασμένοι, τείνουν να σκέφτονται τα καλά πράγματα που μπορούν να πάνε καλά και μειώνουν αυτά για τα οποία θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και τα οποία μπορούν να πάνε στραβά ... Θα υπάρξει επαναφορά, θα υπάρξει έλεγχος σε κάποιο σημείο, θα υπάρξει μείωση", σημείωσε. "Η έκταση αυτού θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει αυτή [η ανοδική πορεία]".
Κέντρα δεδομένων στο διάστημα; Ο Μπέζος πιστεύει πως είναι εφικτό
O ιδρυτής της Amazon δήλωσε επίσης πως κέντρα δεδομένων κλίμακας γιγαβάτ θα κατασκευαστούν στο διάστημα μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια, προβλέποντας πως στο τέλος θα ξεπεράσουν τα κέντρα δεδομένων που βρίσκονται στη Γη, χάρη στην αφθονία αδιάλειπτης ηλιακής ενέργειας.
Ο αριθμός αυτών των τεράστιων κέντρων, όπου αποθηκεύονται υπολογιστικές υποδομές, αυξάνεται εκθετικά, καθώς ο κόσμος χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο την Τεχνητή Νοημοσύνη και το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και νερό προκειμένου να ψύχονται οι διακομιστές τους.
"Ένα από τα πράγματα που αναμένεται να συμβούν στα επόμενα — είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε ακριβώς, θα είναι 10 και πλέον χρόνια και στοιχηματίζω πως δεν θα είναι πάνω από 20 χρόνια, θα αρχίσουμε να κατασκευάζουμε αυτά τα τεράστια κέντρα δεδομένων στο διάστημα", είπε ο Μπέζος.
Η ιδέα κέντρων δεδομένων με έδρα το Διάστημα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς η ενέργεια που χρειάζεται για τη συντήρηση τέτοιων επιχειρήσεων στη Γη αυξάνεται κατακόρυφα.
"Αυτά τα γιγάντια εκπαιδευτικά συμπλέγματα, αυτά θα κατασκευαστούν καλύτερα στο διάστημα, διότι έχουμε εκεί ηλιακή ενέργεια όλο το 24ωρο και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Δεν υπάρχουν σύννεφα, δεν υπάρχει βροχή, δεν υπάρχει κακοκαιρία", επισήμανε ο Μπέζος. "Θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος των γήινων κέντρων δεδομένων στο διάστημα εντός της επόμενης 20ετίας".
Ο Τζεφ Μπέζος τόνισε πως η μετατόπιση σε τροχιακές υποδομές αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης να χρησιμοποιηθεί το διάστημα για τη βελτίωση της ζωής στη Γη.
"Έχει ήδη γίνει με τους μετεωρολογικούς δορυφόρους. Έχει ήδη συμβεί με τους επικοινωνιακούς δορυφόρους. Το επόμενο βήμα θα είναι κέντρα δεδομένων και κατόπιν άλλα είδη παραγωγής", εξήγησε.
Εντούτοις, η δημιουργία κέντρων δεδομένων στο διάστημα αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, μεταξύ άλλων πολύπλοκη συντήρηση, περιορισμένο εύρος αναβάθμισης και υψηλό κόστος εκτόξευσης πυραύλων, όπως και τον κίνδυνο αποτυχημένων εκτοξεύσεων.