Γιατί καλεί ο Χέγκσεθ τους Αμερικανούς στρατηγούς από όλο τον κόσμο στο Κουάντικο
Σάββατο, 27-Σεπ-2025 14:35
Οι Αμερικανοί στρατηγοί που σταθμεύουν σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη Βιρτζίνια για μια συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Πίτερ Χέγκσεθ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, την επόμενη εβδομάδα, για την οποία ορισμένοι εξ αυτών ανέφεραν ότι θα επικεντρωθεί στο νέο "πολεμικό ήθος".
Ο Π. Χέγκσεθ κάλεσε τους στρατηγούς και τους ναυάρχους των ΗΠΑ από όλο τον κόσμο να παραβρεθούν σε μια συνάντηση στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, σε μια σπάνια συγκέντρωση ολόκληρης της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ σε ένα μέρος.
Μιλώντας στο Reuters, δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι εκτιμούν πως η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στη ρητορική του Χέγκσεθ σχετικά με την ανάγκη τήρησης ενός "πολεμικού ήθους" από όλο τον αμερικανικό στρατό, άλλοι ωστόσο δήλωσαν ότι πιστεύουν πως στην εκδήλωση, διάρκειας μίας ώρας, θα θιγούν και άλλοι τομείς.
Ένας τρίτος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ανώτερων αξιωματούχων που θα βρεθούν συγκεντρωμένοι εκεί, είναι πιθανό να συζητηθούν πιο ουσιαστικά θέματα, όπως το νέο εθνικό αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ και η αναμενόμενη μείωση του αριθμού των αξιωματούχων των υψηλότερων βαθμίδων στον αμερικανικό στρατό, παρότι τα θέματα αυτά δεν βρίσκονται επίσημα στην ημερήσια διάταξη.
"Δεν θα με ξάφνιαζε αν υπήρχε κάποια έκπληξη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης", είπε ο αξιωματούχος.
Το Politico αναφέρει πως αναμένεταιότι ο Πίτερ Χέγκσεθ θα επικεντρωθεί στην πιο πρακτική προσέγγιση στα ζητήματα προσωπικού, που την ενίσχυση των απαιτήσεων φυσικής κατάστασης για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς και το λεγόμενο νέο "πολεμικό ήθος", που στην πραγματικότητα ενσαρκώνει την ιδέα ενός πιο επιθετικού αμερικανικού στρατού.
To Politico αναμένει επίσης ότι ο Χέγκσεθ θα σκιαγραφήσει ένα νέο όραμα για την εθνική ασφάλεια υπό την κυβέρνηση Τραμπ, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και το δυτικό ημισφαίριο έναντι των μακρινών συγκρούσεων. Σύμφωνα με αυτό το νέο δόγμα του Πενταγώνου - ένα προσχέδιο του οποίου βρίσκεται στο γραφείο του Χέγκεθ - μέρος της εστίασης του στρατού θα μετατοπιστεί από την αποτροπή της Κίνας σε κοντινές περιοχές και εντός των ΗΠΑ. Η αναθεώρηση του αμερικανικού αμυντικού δόγματος θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα και σε μειώσεις αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη και αλλού.
Η εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πεζοναυτών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια. Μερικοί από τους ανώτερους αξιωματούχους, στους οποίους παρέχονται αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη για επίσημα ταξίδια, αναμένεται να πετάξουν στην Κοινή Βάση Άντριους στο Μέριλαντ.
Οι ΗΠΑ έχουν στρατεύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μακρινών τοποθεσιών όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και σε όλη τη Μέση Ανατολή - οι οποίες διοικούνται από στρατηγούς και ναυάρχους δύο, τριών και τεσσάρων αστέρων.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την μετονομασία του Υπουργείου Άμυνας σε "Υπουργείο Πολέμου", επιστρέφοντας στο παλιό τίτλο που είχε μέχρι και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να τονίσουν τον ρόλο του Πενταγώνου στην πρόληψη και αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων.
Ο Πιτ Χέγκσεθ, πρώην παρουσιαστής του Fox News, προχώρησε με εκπληκτική ταχύτητα σε αναδιαμόρρφωση του υπουργείου, απολύοντας κορυφαίους στρατηγούς και ναυάρχους, καθώς εφάρμοσε την ατζέντα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, με σκοπό να ξεριζώσει όλα τα πρόσωποα που είχεν τοποθετηθεί εκεί με βάση τις πρωτοβουλέις συμπερίληψης του Τζο Μπάιντεν.
Με πληροφορίες από Reuters, Politico