Συνάντηση Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ την Παρασκευή στον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης στη Ντόχα

Παρασκευή, 12-Σεπ-2025 18:41

Συνάντηση Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ την Παρασκευή στον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης στη Ντόχα

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, την Παρασκευή, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, λίγες ημέρες μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον ηγετών της Χαμάς στη Ντόχα, η οποία έθεσε σε δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και ενός σημαντικού σύμμαχου στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση, που είχε αναφερθεί νωρίτερα από άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επιβεβαιώθηκε από τον αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ισραηλινή επίθεση της Τρίτης, με στόχο την εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς στη Ντόχα, ενέτεινε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και έθεσε τις ΗΠΑ σε μια δύσκολη θέση έναντι του Κατάρ, ενός συμμάχου που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή και διαθέτει ένα τεράστιο κρατικό επενδυτικό ταμείο που έχει δεσμευτεί να επενδύσει δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ "έσπασε" τη σπάνια συνεργασία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επίθεση, λέγοντας ότι "δεν προωθούσε τους στόχους του Ισραήλ ή της Αμερικής" και προσπάθησε να ηρεμήσει την οργή του Κατάρ για την επίθεση. Ο πρόεδρος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε μιλήσει με τους ηγέτες του Κατάρ για να τους διαβεβαιώσει ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα ξανασυμβεί στο έδαφός τους και ότι ένιωθε "πολύ άσχημα για την τοποθεσία της επίθεσης".

Ωστόσο, ο αντίκτυπος απειλεί να επεκταθεί πολύ πέρα από τις σχέσεις ΗΠΑ-Κατάρ. Άλλοι Άραβες ηγέτες εκμεταλλεύτηκαν την επίθεση, καταδικάζοντάς την και αμφισβητώντας την αξία των αμερικανικών εγγυήσεων ασφάλειας. Ο Τραμπ προσπάθησε να ενθαρρύνει περισσότερες αραβικές χώρες να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ και επιδιώκει να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσπάθειες που θα μπορούσαν να υπονομευθούν από τα γεγονότα στη Ντόχα.

Σύμφωνα με ειδικούς, το επεισόδιο αυτό απειλεί να επιταχύνει τις προσπάθειες των Αράβων να επεκτείνουν τις συμμαχίες τους, δημιουργώντας ισχυρότερους δεσμούς με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι έμαθε για την επίθεση πολύ αργά για να την σταματήσει και ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να προειδοποιήσει το Κατάρ. Ο σεΐχης Μοχάμεντ, σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη χώρα του για την επίθεση μόλις 10 λεπτά μετά την πραγματοποίησή της.

Το Κατάρ ήταν μία από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή νωρίτερα φέτος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, το Κατάρ δεσμεύτηκε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του θα επενδύσει άλλα 500 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ. Το Κατάρ βρίσκεται επίσης πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα ξένα δώρα που έχουν δοθεί ποτέ στην αμερικανική κυβέρνηση -ένα πολυτελές τζάμπο τζετ Boeing Co. 747-8, το οποίο, σύμφωνα με τον Τραμπ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως νέο Air Force One.