Δασμοί: Η ΕΕ βρίσκεται κοντά στο τελικό κείμενο της κοινής δήλωσης με τις ΗΠΑ
Τρίτη, 05-Αυγ-2025 11:34
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:59
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά στο τελικό κείμενο της κοινής δήλωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το πλαίσιο της εμπορικής τους συμφωνίας, αν και δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει το πότε θα δημοσιευθεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ την Τρίτη.
"Είναι σχεδόν έτοιμο και τώρα περιμένουμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να επιστρέψουν και να επιβεβαιώσουν τα τελευταία θέματα", είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε επαφή με τους Αμερικανούς αξιωματούχους Χάουαρντ Λάτνικ και Τζέιμισον Γκριρ σχετικά με την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας-πλαίσιο του Ιουλίου. "Η δουλειά συνεχίζεται σε εποικοδομητικό πνεύμα" δήλωσε ο Σέφτσοβιτς.
Όπως είπε παράλληλα ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο δασμός 15% για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβάνει τα πάντα, αντίθετα με τις συμφωνίες που έκλεισαν με την Ουάσινγκτον μερικές άλλες χώρες.
Αυτό το δασμολογικό πλαίσιο θα εφαρμοσθεί ευρέως στις εξαγωγές της ΕΕ, εκτός από τον χάλυβα και το αλουμίνιο, δήλωσε ο αξιωματούχος. Δασμός 15% θα ισχύσει επίσης για τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, χωρίς ποσοστώσεις ούτε όρια, πρόσθεσε.
"Αυτό που επιτύχαμε στη συμφωνία μας είναι η καλύτερη διαθέσιμη μεταχείριση", δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο 27μελής συνασπισμός δεν γιορτάζει για το ποσοστό του 15%, όμως θεωρεί πως ήταν μια πολύ καλή συμφωνία σε σχέση με άλλες.
Οι δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα και τους ημιαγωγούς είναι αυτή τη στιγμή μηδενικοί, όμως αν αυξηθούν ως αποτέλεσμα μιας αμερικανικής έρευνας για τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων, η αύξησή τους δεν θα υπερβεί την οροφή του 15%.
Η ΕΕ εργάζεται επίσης για να οριστικοποιήσει ένα κατάλογο βασικών προϊόντων που θα εξαιρεθούν από τους αμερικανικούς δασμούς, μια διαδικασία για την οποία ο αξιωματούχος δήλωσε πως θα πάρει κάποιο χρόνο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΕΕ θα αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικού κρέατος βίσωνα.
Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έχουν τώρα δασμό 27,5%. Όμως τον περασμένο μήνα στη Σκωτία, η ΕΕ και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσαν ως τμήμα της συμφωνίας-πλαίσιο για το εμπόριο ότι οι δασμοί στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα μειωθούν στο 15%. Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως αυτό θα συμβεί "πολύ σύντομα".
Η ΕΕ είναι επίσης αποφασισμένη να εξασφαλίσει ότι το κρασί θα έχει επίσης χαμηλότερους εμπορικούς δασμούς, δήλωσε ακόμα ο αξιωματούχος, προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορεί να πει αν είναι "αισιόδοξος ή όχι" αναφορικά με την τύχη που θα έχουν τα ευρωπαϊκά κρασιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Και πάλι θα πρέπει να επιμείνω ότι δεν το γιορτάζουμε αυτό (την εμπορική συμφωνία). Είναι για μας μια ανακούφιση. Όχι λόγος για γιορτή", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters