Ζελένσκι - Κέλογκ: "Πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία"

Δευτέρα, 14-Ιουλ-2025 17:31

Ζελένσκι - Κέλογκ: "Πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία"

Την ανάγκη αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία τόνισαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενόψει και της συνέντευξης που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ και αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε της συνάντησης, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ουκρανίας να αγοράσει αμερικανικά όπλα, ιδίως συστήματα αεράμυνας.

Παράλληλα οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την πιθανότητα άμεσης αγοράς ουκρανικών UAV από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυνατότητες προμήθειας όπλων σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους και τα κοινά βήματα για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διακομματικού νομοσχεδίου των γερουσιαστών Λίντσεϊ Γκράχαμ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει την υποστήριξη περισσότερων από 80 γερουσιαστών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης:

Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ουκρανίας να αγοράσει αμερικανικά όπλα, ιδίως συστήματα αεράμυνας.

Τα μέρη συζήτησαν επίσης την κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την πιθανότητα άμεσης αγοράς ουκρανικών UAV από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυνατότητες προμήθειας όπλων σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Κιθ Κέλογκ συζήτησαν επίσης τις προοπτικές για κατάπαυση του πυρός, την ανάγκη αύξησης της πίεσης στη Ρωσία και τα κοινά βήματα για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διακομματικού νομοσχεδίου των γερουσιαστών Λίντσεϊ Γκράχαμ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη περισσότερων από 80 γερουσιαστών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την επομένη της δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα στείλει στην Ουκρανία πυραύλους αεράμυνας Patriot και ενόψει της αναμενόμενης ανακοίνωσης τη Δευτέρα ενός νέου αμερικανικού σχεδίου για τον εξοπλισμό του Κιέβου με επιθετικά όπλα.

"Συζητήσαμε την πορεία προς την ειρήνη και τι μπορούμε πρακτικά να κάνουμε μαζί για να την φέρουμε πιο κοντά. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας, την κοινή παραγωγή και την προμήθεια αμυντικών όπλων σε συνεργασία με την Ευρώπη", έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ. "Και φυσικά, κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όσων τη βοηθούν".