Συμφωνία μαμούθ Κατάρ-Boeing ύψους $200 δισ. - Το μεγαλύτερο deal για τον αμερικανικό κολοσσό
Τετάρτη, 14-Μαϊ-2025 17:39
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22.36
Το Κατάρ υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία για την αγορά δεκάδων αεροσκαφών από την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Boeing για την Qatar Airways κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα του Κόλπου.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περιλαμβάνει την αγορά 160 αεροσκαφών.
Ο κρατικός αερομεταφορέας Qatar Airways δήλωσε αργότερα ότι υπέγραψε συμφωνία για την αγορά έως και 210 αεροσκαφών Boeing.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ήταν παρόντες στην τελετή υπογραφής στην Ντόχα.
Η παραγγελία από το Κατάρ είναι η σημαντικότερη που έχει κλείσει ο αμερικανικός κολοσσός.
Ειδικότερα, ο Τραμπ είπε ότι κατά τη διάρκεια της τελετής ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Κέλι Όρτμπεργκ, του είπε ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών στην ιστορία" της εταιρείας.
"Επομένως, είναι ρεκόρ, Κέλι και συγχαρητήρια στην Boeing. Φέρε αυτά τα αεροπλάνα εδώ", πρόσθεσε.
ΗΠΑ και Κατάρ υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών.
Εμίρης του Κατάρ: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ περνούν σε "άλλο επίπεδο"
Πάνω από δύο ώρες φέρεται να διήρκησε το τετ α τετ του προέδρου των ΗΠΑ με τον εμίρη του Κατάρ, όπως μεταδίδει το The National.
Ο εμίρης περιέγραψε τη συνάντηση ως μια "σπουδαία" συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. "Νομίζω ότι μετά την υπογραφή αυτών των εγγράφων, οι σχέσεις μας περνούν σε ένα άλλο επίπεδο".
Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον ηγέτη του Κατάρ, κάνοντας λόγο για "πολύ ενδιαφέρουσες" συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων συζήτησαν θέματα όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, το Ιράν και οι εμπορικές σχέσεις.
"Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό και πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο", δήλωσε ο Τραμπ για Καταριανό αξιωματούχο.
Λευκός Οίκος: Οι συμφωνίες ΗΠΑ-Κατάρ θα αποφέρουν 1,2 τρισ. δολάρια σε "οικονομικές ανταλλαγές"
Οικονομικές ανταλλαγές αξίας τουλάχιστον 1,2 τρισ. δολαρίων θα δημιουργήσουν οι συμφωνίες που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Σε ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου που συνοψίζει ορισμένες από τις λεπτομέρειες των συμφωνιών, περιλαμβάνεται μια συμφωνία ύψους 96 δισ. δολαρίων με την Qatar Airways για την αγορά έως και 210 αεροσκαφών Boeing 787 Dreamliner και 777X με κινητήρες της GE Aerospace.
Περιλαμβάνουν επίσης μια δήλωση προθέσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 38 δισ. δολαρίων στην αεροπορική βάση Al Udeid του Κατάρ και σε άλλες δυνατότητες αεράμυνας και θαλάσσιας ασφάλειας, αναφέρεται.
Με πληροφορίες από Reuters, The National