Bloomberg: ΗΠΑ, δυνάμεις της Υεμένης και Άραβες σύμμαχοι εξετάζουν χερσαία επίθεση κατά των Χούθι
Πέμπτη, 17-Απρ-2025 16:18
Οι δυνάμεις της Υεμένης που αντιτίθενται στους Χούθι βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον και τους Άραβες συμμάχους του Κόλπου σχετικά με μια πιθανή χερσαία επίθεση για την εκδίωξη της μαχητικής οργάνωσης από τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, όπως μεταδίδει την Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που συμμετέχουν στις συζητήσεις.
Οι συνομιλίες διεξάγονται περίπου ένα μήνα μετά την αεροπορική επιδρομή κατά των Χούθι που διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μια επιχείρηση που δεν έχει ακόμη επιτύχει τον στόχο της να τερματίσει τις επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, μια ζωτικής σημασίας εμπορική οδό, αλλά και του Ισραήλ.
Τεράστιες εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με τα μέσα ενημέρωσης των Χούθι να αναφέρουν μπαράζ 14 πληγμάτων σε στρατιωτικές βάσεις μέσα και γύρω από την πόλη. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος πλήττει καθημερινά στόχους των Χούθι από τις 15 Μαρτίου.
Μια χερσαία επίθεση στην Υεμένη, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια προσπάθεια ανακατάληψης της Σαναά, θα διεύρυνε και θα ενέτεινε σημαντικά την αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η χερσαία επίθεση δεν θα περιλάμβανε αμερικανικά στρατεύματα.
Οι ΗΠΑ έχουν ηγηθεί μιας προσπάθειας κλιμάκωσης της στρατιωτικής πίεσης κατά των Χούθι, κυρίως λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θαλασσά αλλά και λόγω της αυξημένης ανησυχίας για τους δεσμούς μεταξύ των Υεμενιτών ανταρτών και της αλ Σαμπάαμπ, οργάνωσης προσκείμενης στην αλ Κάιντα που εδρεύει πέρα από τον Κόλπο του Άντεν στο Κέρας της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας.
Οι Χούθι συνεργάζονται με την αλ Σαμπάαμπ για την εκπαίδευση και το λαθρεμπόριο όπλων, σύμφωνα τις αμερικανικές αρχές.
"Αυτός είναι τώρα ένας ακόμη λόγος για τον κόσμο να αντιμετωπίσει τους Χούθι και να απελευθερώσει την Υεμένη από τον έλεγχό τους", δήλωσε ο Χαμέντ Γκάλεμπ, κορυφαίος σύμβουλος του Ταρίκ Σάλεχ, μέλους του συμβουλίου ηγεσίας της κυβέρνησης της Υεμένης στο Άντεν.
Ο Τραμπ σχολίασε τις σχέσεις Χούθι-Σομαλίας, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ΗΠΑ "θα υποστηρίξουν τον λαό της Σομαλίας, ο οποίος δεν πρέπει να επιτρέψει στους Χούθι να ενσωματωθούν (κάτι που προσπαθούν να κάνουν!), για να τερματίσουν την τρομοκρατία".
Ο επικεφαλής της αμερικανικής CENTCOM, Μάικλ Κουρίλα, είχε συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ αυτόν τον μήνα με τους αρχηγούς των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης.
Συζητήθηκαν οι "συνεχιζόμενες προσπάθειες κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι", ανέφερε το Πεντάγωνο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Όσοι συμμετείχαν στις συναντήσεις από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης δήλωσαν ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο πώς μια χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη θα μπορούσε να "αξιοποιήσει" τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ για την περαιτέρω αποδυνάμωση των Χούθι.
Εκπρόσωπος της CENTCOM, η οποία εποπτεύει τον αμερικανικό στρατό στη Μέση Ανατολή, αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες πέραν της δήλωσης που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του Κουρίλα.
Η Λάνα Νουσεϊμπέχ αν. ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αρνήθηκε ότι το Αμπού Ντάμπι εμπλέκεται σε συνομιλίες για χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες αυτές "αβάσιμες".
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην περιοχή, ο Κουρίλα συναντήθηκε με τον σεΐχη Τανχούν μπιν Ζέιντ Αλ Ναχιάν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, για να συζητήσουν "τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή", σύμφωνα με την CENTCOM.
Τι εξετάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους
Ένα σενάριο περιλαμβάνει μια πολυμέτωπη επίθεση, συντονισμένη με τον αμερικανικό στρατό, με στόχο την εκδίωξη των Χούθι από το λιμάνι-κλειδί της Χοντέιντα - πηγή πολλών επιθέσεών τους - και την άσκηση πίεσης στη Σαναά, δήλωσαν οι πηγές.
"Μια χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη μετά τις μεγάλες επιτυχίες των αεροπορικών επιδρομών", δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του Σάλεχ, Γκαλέμπ, προσθέτοντας ότι γίνονται συζητήσεις αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Ο Ταρίκ Σάλεχ είναι ανιψιός του πρώην προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο οποίος συμμάχησε για λίγο με τους Χούθι αφού κατέλαβαν τη Σαναά το 2014, αλλά αργότερα σκοτώθηκε σε μια μάχη για την εξουσία.
Οι δυνάμεις του συνεργάστηκαν στενά με τον αμερικανικό στρατό για να εμποδίσουν το Ιράν να στέλνει όπλα στους Χούθι, σύμφωνα με τον Γκάλεμπ. Ο Σάλεχ εργάζεται για την ενίσχυση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία, η οποία το 2015 ηγήθηκε μιας προηγούμενης προσπάθειας για την εκδίωξη των Χούθι, στην οποία συμμετείχαν και τα ΗΑΕ.
Ενώ τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν ανησυχίες ενδέχεται να καταλήξουν πάλι να σηκώσουν το βάρος οποιασδήποτε κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, υπάρχει η αίσθηση ότι η προθυμία του Τραμπ να αυξήσει την πίεση στο Ιράν και τους πληρεξούσιούς του αποτελεί μια ευκαιρία να ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων υπέρ των συμμάχων τους στην Υεμένη, αναφέρουν πηγές.