ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε δίκτυο με έδρα τη Ρωσία που βοηθούσε τους Χούθι

Τετάρτη, 02-Απρ-2025 17:09

177526384

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:37

Νέες κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, σε άτομα και οντότητες με έδρα τη Ρωσία που εργάζονται για να βοηθήσουν στην προμήθεια όπλων και εμπορευμάτων - συμπεριλαμβανομένου κλεμμένου ουκρανικού σιτηρού - για τους Χούθι της Υεμένης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν στον κατάλογο των ειδικά καθορισμένων παγκόσμιων τρομοκρατών πέντε άτομα και τέσσερις οντότητες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι πράκτορες, μεταξύ των οποίων ο Αφγανός επιχειρηματίας Hushang Ghairat με έδρα τη Ρωσία και ο αδελφός του, ο Αφγανός επιχειρηματίας Sohrab Ghairat με έδρα τη Ρωσία, βοήθησαν τον ανώτερο αξιωματούχο των Χούτι, Sa'id al-Jamal, να προμηθευτεί εμπορεύματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία για να τα στείλει στην ελεγχόμενη από τους Χούθι.

Τα εμπορεύματα περιλάμβαναν όπλα και ευαίσθητα αγαθά, καθώς και κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

"Οι Χούθι εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον Sa'id al-Jamal και το δίκτυό του για την προμήθεια κρίσιμων αγαθών για τον εφοδιασμό της τρομοκρατικής πολεμικής μηχανής της ομάδας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

"Η σημερινή ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να υποβαθμίσουμε την ικανότητα των Χούθι να απειλούν την περιοχή μέσω των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων τους".