Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις - "Έτοιμοι να συνεργαστούμε", λέει ο Ζελένσκι

Τετάρτη, 12-Φεβ-2025 19:10

Γιατί ο Τραμπ δηλώνει οργισμένος με τον Πούτιν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:31

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

 "Συμφωνήσαμε επίσης οι αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε καλώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας [Βολοντίμιρ] Ζελένσκι, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα", ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ζελένσκι

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γραφείο του Ζελένσκι δήλωσε λίγο αργότερα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Η συζήτηση διήρκησε περίπου μια ώρα, αναφέρει το Κίεβο. Από την πλευρά του, ο Τραμπ έγραψε στο TruthSocial ότι η συζήτηση "πήγε πολύ καλά. Όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, ο [Ζελένσκι] θέλει ΕΙΡΗΝΗ".

Αναλυτικά, ο Τραμπ έγραψε:

"Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συζήτηση πήγε πολύ καλά. Αυτός, όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει ΕΙΡΗΝΗ. Συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τον Πόλεμο, αλλά κυρίως τη συνάντηση που έχει οριστεί την Παρασκευή στο Μόναχο, όπου ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα ηγηθούν της Αντιπροσωπείας. Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο γελοίος Πόλεμος, όπου έχει σημειωθεί μαζικός, και εντελώς αχρείαστος, ΘΑΝΑΤΟΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο Θεός να ευλογεί τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας!

 

 

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μια ουσιαστική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και είπε ότι συζήτησαν την προετοιμασία ενός εγγράφου για την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών.

"Συζητήσαμε επί μακρόν για τις ευκαιρίες επίτευξης ειρήνης, συζητήσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε σε ομαδικό επίπεδο, και τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ουκρανίας".

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο Τραμπ μοιράστηκε λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Πούτιν. "Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε περαιτέρω επαφές και να προγραμματίσουμε επερχόμενες συναντήσεις", έγραψε.

Ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε ότι μίλησαν και για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ στο Κίεβο την Τετάρτη, η οποία επικεντρώθηκε σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας.

"Μιλήσαμε επίσης για τη συζήτησή μου με τον @SecScottBessent και την προετοιμασία ενός νέου εγγράφου για την ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και την εταιρική σχέση για τους πόρους", είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, "πιθανότατα" στη Σαουδική Αραβία, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών στην οποία φέρονται να συμφώνησαν να ξεκινήσουν "αμέσως" διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε ότι το τετ-α-τετ με τον Πούτιν θα γίνει "πιθανότατα" στη Σαουδική Αραβία, με τη μεσολάβηση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι είναι απίθανο η Ουκρανία να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως υπάρχουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Λευκός Οίκος "δεν γνωρίζει" αν τέθηκαν προϋποθέσεις για την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Τραμπ και Πούτιν

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει αν έχουν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, να επισκεφθούν ο ένας τη χώρα του άλλου.

"Όχι εξ όσων γνωρίζω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν", είπε η Λέβιτ, όταν ρωτήθηκε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν έχουν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις.

"Μιλούσα μόλις τώρα με τον πρόεδρο και την ομάδα της εθνικής ασφάλειας. Δεν ενημερώθηκα για κάποιον όρο", πρόσθεσε.

Τι ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο Tass επιβεβαίωσε ότι Πούτιν και Τραμπ συνομίλησαν για θέματα που αφορούν την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις και ότι ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία σύμφωνα με το Κρεμλίνο κράτησε μιάμιση ώρα, Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Σε συμπληρωματικό τηλεγράφημα, το Τass αναφέρει, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του στη Μόσχα

"Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τη Μόσχα και εξέφρασε την ετοιμότητά του να υποδεχθεί Αμερικανούς αξιωματούχους στη Ρωσία στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του θέματος της ουκρανικής διευθέτησης", σημείωσε ο Πεσκόφ.

"Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις προσωπικές επαφές και να κανονίσουν ένα τετ α τετ".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι θέλει να βρεθεί μια "μακροπρόθεσμη λύση" στο θέμα της Ουκρανίας, μέσω "ειρηνευτικών συνομιλιών". "Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταπιαστούμε με τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και συμφώνησε με τον Τραμπ ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων", είπε στους δημοσιογράφους.

Τραμπ: Θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και τον Πρέσβη και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, "να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς", ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι εάν ήταν πρόεδρος τότε, "δεν θα γινόταν πόλεμος".

"Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν θα γινόταν αν ήμουν εγώ Πρόεδρος, αλλά έγινε, οπότε πρέπει να τελειώσει [...] Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα", έγραψε, ευχαριστώντας τον Πούτιν "για τον χρόνο και την προσπάθειά του".

 

 

Ο Τραμπ ανέφερε εξ άλλου ότι συζήτησε με τον Πούτιν το θέμα της Ουκρανίας, το Μεσανατολικό, αλλά και ενεργειακά ζητήματα, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την πορεία του δολαρίου. Όπως είπε, συμφώνησαν ότι και οι δύο θέλουν να σταματήσουν τους θανάτους και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τελευταία συνομιλία του Πούτιν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν λίγο πριν διατάξει τα στρατεύματα του να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πέραν της Ουκρανίας, η συζήτηση περιστράφηκε επίσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τις ρωσοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις και "θέματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή πολιτών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ". 

Την Κυριακή ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει πως έχει κάνει πρόοδο προς τον στόχο του, τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλύψει πώς σκοπεύει να βάλει τέλος στη σύγκρουση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ

"Μόλις είχα μια μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα.

Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχώς μαζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμίζοντας, ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, ομοίως, χάσαμε τόσους πολλούς!

Μιλήσαμε ο καθένας μας για τις δυνάμεις των αντίστοιχων Εθνών μας και για το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία μας. Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία/Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε μάλιστα το πολύ ισχυρό σύνθημα της εκστρατείας μου, "ΚΟΙΝΗ ΑΡΧΗ". Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σθεναρά σε αυτό.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων ο ένας στη χώρα του άλλου. Συμφωνήσαμε επίσης να πούμε στις αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε με την κλήση στον Προέδρο Ζελένσκι, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συζήτηση, κάτι που θα κάνω τώρα αμέσως.

Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και τον Πρέσβη και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς. 

Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν θα γινόταν αν ήμουν εγώ Πρόεδρος, αλλά έγινε, οπότε πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτό το κάλεσμα, καθώς και για την απελευθέρωση, χθες, του Marc Fogel, ενός υπέροχου ανθρώπου που χθες το βράδυ χαιρέτησα προσωπικά στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!".