Τραμπ: Θα μηδενίσουμε το εμπορικό έλλειμμα με την Ιαπωνία - "Επένδυση" στη US Steel, όχι εξαγορά
Παρασκευή, 07-Φεβ-2025 21:53
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα, ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ιαπωνία μπορεί να επιλυθεί γρήγορα, μέσω των αμερικανικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ιαπωνία.
Η Ιαπωνία θα αρχίσει σύντομα να εισάγει "ποσότητες ρεκόρ" νέων φορτίων αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εξήγησε ο Τραμπ.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν το 2023 έλλειμμα 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές με τον Ασιάτη εταίρο τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το Κογκρέσο.
"Συζητάμε για έναν αγωγό φυσικού αερίου από την Αλάσκα, που είναι το πλησιέστερο σημείο" για την παράδοση του φυσικού αερίου προς την Ιαπωνία", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ισίμπα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε ότι η Ιαπωνία ενδιαφέρεται επίσης να εισάγει βιοαιθανόλη, αμμωνία και άλλους πόρους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να επισείσει την απειλή των δασμών υποδεχόμενος τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Ο Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι δασμοί εναντίον της Ιαπωνίας είναι μια επιλογή αν δεν αποκατασταθεί "η ισορροπία" στο εμπορικό ισοζύγιο. Διευκρίνισε ότι το έλλειμμα με την Ιαπωνία μπορεί να επιλυθεί γρήγορα, δηλαδή να εξισορροπηθεί απλά από τις εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ιαπωνία.
US Steel: "Επένδυση" και όχι "εξαγορά"
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το deal μεταξύ US Steel και της ιαπωνικής Nippon Steel, ο Τραμπ μίλησε για "επένδυση", δηλώνοντας ότι δεν του αρέσει η ιδέα μιας "εξαγοράς". "Η επένδυση μου αρέσει", είπε.
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μπλοκάρει την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας από τη Nippon Steel λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Η U.S. Steel και η Nippon Steel έχουν καταθέσει αγωγές κατά της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η συγχώνευση αυτή "θα έθετε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα των ΗΠΑ υπό ξένο έλεγχο και θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά μας και τις ζωτικής σημασίας εφοδιαστικές αλυσίδες", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο απερχόμενος πρόεδρος.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα παγκοσμίως. Στον τομέα της παραγωγής κυριαρχεί, σε συντριπτικό βαθμό, η Κίνα.
Σύμφωνα με το CBS, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της U.S. Steel, στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.
Εξ άλλου, ο Τραμπ διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό της Ιαπωνίας εναντίον αυτού που χαρακτήρισε "κινεζικές οικονομικές επιθέσεις".
"Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά για να καταπολεμήσουμε τις κινεζικές οικονομικές επιθέσεις", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Απολύσεις πρακτόρων του FBI που συμμετείχαν στην έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο
Εξ άλλου, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα απολύσει ορισμένους πράκτορες του FBI που συμμετείχαν στη διερεύνηση της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό.