Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν ανέθεσε στον δικαστή Ναουάφ Σαλάμ τον σχηματισμό κυβέρνησης

Δευτέρα, 13-Ιαν-2025 20:15

Λίβανος: Νέος πρόεδρος ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν - Οι πρώτες διεθνής αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν διόρισε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον δικαστή και πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ, αναθέτοντάς του τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοίνωσε η προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο Αούν "κάλεσε τον δικαστή Ναουάφ Σαλάμ για να του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και ότι προβλέπεται να επιστρέψει αύριο" Τρίτη στη χώρα, είπε ο γενικός διευθυντής της προεδρίας, Αντουάν Σουκέιρ.

Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις του Αούν με τα κόμματα, στις οποίες διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών στηρίζει την υποψηφιότητα του Σαλάμ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι συνεχάρη τον Ναουάφ Σαλάμ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός του Λιβάνου, σημειώνοντας ότι μετά την "εκλογή του προέδρου Ζοζέφ Αούν, αναδύεται μια ελπίδα αλλαγής".

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στον Ναουάφ Σαλάμ, έως σήμερα πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), "όλες τις ευχές του για επιτυχία στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα υπηρετεί όλους τους Λιβανέζους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ