Κρεμλίνο: Προσωπική απόφαση Πούτιν να χορηγήσει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του

Δευτέρα, 09-Δεκ-2024 13:30

Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Ασαντ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε την απόφαση να χορηγήσει άσυλο στη Ρωσία στον Μπασάρ αλ Άσαντ και την οικογένειά του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς τον αρχηγό του κράτους. Ήταν δική του απόφαση", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις για το θέμα. "Μια πηγή παρείχε τις πληροφορίες [στα μέσα ενημέρωσης] χθες", είπε, σημειώνοντας ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

Στις 27 Νοεμβρίου, μονάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση στις θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ. Μέχρι το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, οι αντίπαλοι του προέδρου Μπασάρ Άσαντ είχαν καταλάβει αρκετές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Χαλέπι, η Χάμα, η Ντέιρ εζ-Ζορ, η Ντάραα και η Χομς. Στις 8 Δεκεμβρίου εισήλθαν στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, ενώ ο στρατός αποσύρθηκε από την πόλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα, παραδίδοντας οδηγίες για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Πηγή του Κρεμλίνου δήλωσε αργότερα ότι ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειάς του έφτασαν στη Μόσχα, καθώς η Ρωσία τους παρείχε άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους.