Το Παρίσι στέλνει ειδικό απεσταλμένο στη Συρία: "Η στήριξή μας θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών"

Δευτέρα, 09-Δεκ-2024 10:16

Η Γαλλία ζητά να σταματήσουν άμεσα τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο

Τελευταία ενημέρωση 12:07

Η Γαλλία θα υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση στη Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ και θα στείλει ειδικό διπλωματικό απεσταλμένο στη χώρα τις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ωστόσο, ο Μπαρό υπογράμμισε ότι η στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πολιτική μετάβαση "θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό" των δικαιωμάτων των γυναικών, των μειονοτήτων και του διεθνούς δικαίου.

"Εναπόκειται σε αυτήν την οργάνωση να επιδείξει την ειλικρινή της βούληση να αποκλείσει τον εξτρεμισμό, να αποκλείσει τον ισλαμισμό και τον τζιχαντισμό από αυτήν τη μετάβαση και κυρίως να διοργανώσει μια μετάβαση που θα επιτρέπει σε όλες τις συριακές μειονότητες, στις οποίες είμαστε πολύ προσηλωμένοι, να συμμετάσχουν πλήρως", σημείωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info.

"Η υποστήριξη που θα προσφέρει η Γαλλία σε αυτήν την πολιτική μετάβαση της Συρίας θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό στις αξιώσεις μας", πρόσθεσε.

Η Γαλλία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Συρία το 2012 μετά την καταστολή από την κυβέρνηση Άσαντ του ειρηνικού κινήματος διαμαρτυρίας. Η πρεσβεία της Γαλλίας στη Δαμασκό είχε έκτοτε κλείσει.

"Η ίδρυση ενός ισχυρού κράτους που σέβεται τους Σύρους ως προς την εθνική, πολιτική και θρησκευτική τους πολυμορφία, είναι αναμφιβόλως η καλύτερη εγγύηση που θα μπορούσαμε να έχουμε ενάντια στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και των μεταναστευτικών κυμάτων", πρόσθεσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας την έξοδο "εκατοντάδων χιλιάδων" Σύρων το 2015, "για να διαφύγουν από τα αυθαίρετα βασανιστήρια, τις διώξεις και τα (χημικά) όπλα του Μπασάρ".

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι "η δυνατότητα της Συρίας να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή" θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό στις μειονότητες αυτές.

Τα γεγονότα στη Συρία συνιστούν μια εντυπωσιακή ήττα για τη Ρωσία, σημείωσε επίσης ο Μπαρό στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info, καθώς η Μόσχα μπορεί τώρα να χάσει την πρόσβαση στα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει στην αραβική χώρα.

Σύμφωνα με τη Figaro, ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε επίσης ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη και δικαιοσύνη χωρίς αλήθεια", αναφερόμενος σε ένα "εγκληματικό” καθεστώς και ειδικότερα στη δολοφονία του Γάλλου πρέσβη Λουί Ντελαμάρ το 1981, για την οποία κατηγόρησε το τότε καθεστώς Χαφέζ αλ Άσαντ (πατέρας του Μπασάρ αλ Άσαντ).

Όσον αφορά τις "μερικές εκατοντάδες πολίτες" της Γαλλίας που βρίσκονται εκεί, ο υπηρεσιακός υπουργός υπογράμμισε ότι το Παρίσι παρακολουθεί "με προσοχή" την κατάσταση "μέσω της πρεσβείας της Ρουμανίας και μέσω της πρεσβείας μας στη Βηρυτό".

Οι Σύροι αντάρτες κατέλαβαν χθες, Κυριακή, τη Δαμασκό χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, μετά την αιφνίδια επίθεσή τους στις 27 Νοεμβρίου στον συριακό βορρά και τη γρήγορη προέλασή τους ως τη συριακή πρωτεύουσα που ανάγκασε τον πρόεδρο Άσαντ να διαφύγει στη Ρωσία έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου και έξι δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης της χώρας από την οικογένειά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ