Ποιος είναι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν που εμφανίστηκε προκλητικός από το πρώτο λεπτό της εκλογικής νίκης της Αριστεράς

Δευτέρα, 08-Ιουλ-2024 10:11

Ποιος είναι ο Ζαν-Λικ Μελανσον, ο ηγέτης της ακροαριστέρας που εμφανίστηκε προκλητικός από το πρώτο λεπτό της εκλογικής νίκης της αριστεράς;

Πριν καλά καλά ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που έδειξαν ότι η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο οδεύει προς νίκη-σοκ, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, έσπευσε να εκμεταλλευτεί το momentum, εγείροντας ανησυχίες.

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ψηφοφόρων της συμμαχίας -που περιλαμβάνει το κόμμα του Ανυπότακτη Γαλλία, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους- και πριν προλάβουν να μιλήσουν οι ηγέτες των άλλων κομμάτων, ο Μελανσόν απαίτησε να κληθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρόσθεσε δε, ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν θα αναλωθεί σε "συνδυασμούς” και θα αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές ομάδες.

"Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Τίποτα άλλο παρά μόνο το πρόγραμμά του. Όλο το πρόγραμμά του”, διαμήνυσε ο Μελανσόν, απευθυνόμενος τους ψηφοφόρους της συμμαχίας την Κυριακή. 

Η αριστερή συμμαχία έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να μειώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μέτρα που ενδεχομένως θα προκαλέσουν μεγάλη κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Institut Montaigne εκτιμά ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα αυξήσουν το σκέλος των δαπανών κατά σχεδόν 179 δισ. ευρώ ετησίως.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο λαμβάνει 178 έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, παραμένοντας ωστόσο πολύ μακριά από το όριο των 289 εδών που χρειάζεται για τη εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας φαινόταν να κερδίζει τις εκλογές, ήρθε τρίτο λαμβάνοντας 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μαρκόν αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, συγκεντρώνοντας 156 έδρες. 

Η υπουργός Παιδείας της χώρας Νικόλ Μπελομπέ, πάντως, μιλώντας στο BFM TV, έσπευσε να επισημάνει ότι παρά τις αξιώσεις του Μελανσόν για το δικαίωμα του κόμματός του να αναλάβει τη διακυβέρνηση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν διαθέτει αρκετούς βουλευτές για να ελέγξει το κοινοβούλιο.

Ο δε πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα περιμένει τη συγκρότηση της νέας Εθνοσυνέλευσης πριν λάβει τις αποφάσεις τους, ανέφερε σε ανακοίνωσήτ ου το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτό όμως ενδεχομένως δεν αμβλύνει τις ανησυχίες των αγορών και των επενδυτών για την πιθανότητα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και κάποιος σαν τον Μελανσόν να βρεθεί στο "τιμόνι” της Γαλλίας.

Ποιος είναι ο Μελανσόν

Ο 72χρονος θαυμαστής του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο της Κούβας τρομάζει τις αγορές και τους επενδυτές κάθε φορά που πλησιάζει την εξουσία.

Γνωστός για τους πύρινους λόγους του, που εκφωνεί συνήθως χωρίς σημειώσεις και αποτελούν ένα συνονθύλευμα χιούμορ και οργής, ο υποστηριζόμενος από κομμουνιστές ηγέτης της γαλλικής ακροαριστεράς συχνά "πυροβολεί” τα πλήθη για τα κακά "των ακραίων αγορών που μετατρέπουν τα βάσανα, τη δυστυχία και την εγκατάλειψη σε χρυσό και χρήμα”. Έχει χαρακτηρίσει άλλωστε στο παρελθόν τη Γαλλία ως μια χώρα "με τεράστιο πλούτο που κατανέμεται άδικα”.

Γιος ενός υπαλλήλου των γαλλικών ταχυδρομείων και μιας δασκάλας, απογόνων Ισπανών και Ιταλών που μετανάστευσαν στη γαλλική Αλγερία στις αρχές του αιώνα, ο Μελανσόν γεννήθηκε στην Ταγγέρη, το σημερινό Μαρόκο, όταν ήταν ακόμα διεθνής ζώνη.

Μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία 11 ετών, σπούδασε φιλοσοφία και έκανε διάφορες δουλειές, όπως δημοσιογράφος, ενώ ασχολήθηκε με την τροτσκιστική πολιτική. Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1976 σε ηλικία 25 ετών και εξελέγη σε διάφορες περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές θέσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Μελανσόν διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής στην περιφέρεια Εσόν, νότια του Παρισιού, από το 1998 έως το 2004 και υπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από το 2000 έως το 2002. Αποχώρησε από τους Σοσιαλιστές το 2008, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έχει γίνει πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Το 2016 ίδρυσε το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία και το 2022 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας - για τρίτη φορά.

Σήμερα, έχει εξελιχθεί εκ νέου σε υπολογίσιμο πολιτικό παράγοντα της χώρας. Ακόμη κι αν η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, στην οποία συμμετέχει το κόμμα του δεν έχει τις απαιτούμενες έδρες για να κυβερνήσει μόνη της, είναι πιθανό να απαιτήσει από τον Μακρόν να κάνει υποχωρήσεις και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση και να αποφύγει η Γαλλία να βρεθεί σε ένα πολιτικό τέλμα.