Ουκρανία: Ο πιο μακρύς συναγερμός του πολέμου αίρεται στο Χάρκοβο

Παρασκευή, 17-Μαϊ-2024 07:35

28697601

Τελευταία ενημέρωση - 10:42

Άρθηκε ο πλέον παρατεταμένος συναγερμός για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά από πλήγματα drones στην περιοχή του Χαρκόβου. 

Το ουκρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne μετέδωσε πως ο συναγερμός διήρκεσε 16,5 ώρες — με άλλα λόγια ήταν ο πιο πολύωρος αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

Ο περιφερειάρχης Όλεχ Σινεχούμποφ ανέφερε πως τουλάχιστον πέντε ρωσικά drones έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ενώ ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ έκανε λόγο για πυρκαγιές σε συνοικία του Χαρκόβου. 

Μέχρι στιγμής, δεν γίνεται λόγος για θύματα.

Β. Ζελένσκι: Η κατάσταση στο Χάρκοβο έχει "σταθεροποιηθεί"

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να προωθηθούν κατά 10 χιλιόμετρα στην περιοχή του Χαρκόβου, ωστόσο προς ώρας η κατάσταση φαίνεται να "σταθεροποιείται".

"Οι αμυντικές μας γραμμές σταμάτησαν την περαιτέρω προώθηση του ρωσικού στρατού", σημείωσε ο Ζελένσκι. 

Υπενθυμίζεται πως το Χάρκοβο υφίσταται αλλεπάλληλες επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες. Ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις σε βόρεια τμήματα της περιφέρειας, όπου η Μόσχα λέει πως καταλήφθηκαν αρκετές κοινότητες και μαίνονται μάχες σε σειρά χωριών κοντά στα σύνορα των δυο κρατών.