Μπάιντεν: Ελπίζει για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και τη Δευτέρα

Τρίτη, 27-Φεβ-2024 08:13

Μπάιντεν: Ελπίζει για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και τη Δευτέρα

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα πως έχει την "ελπίδα" ότι θα συμφωνηθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς "ως την προσεχή Δευτέρα" 4η Μαρτίου, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να κλειστεί συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει ιδίως την απελευθέρωση ομήρων του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

"Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας μου (σ.σ. Τζέικ Σάλιβαν) μού λέει πως είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Ελπίζω ότι ως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Τύπο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του για να παραβρεθεί σε πολιτική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αναστείλει τις στρατιωτικές "επιχειρήσεις" του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού, στο πλαίσιο —ακόμη υπό διαπραγμάτευση— δεύτερης ανακωχής.

"Το ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους" που συνεχίζει να κρατά ο στρατιωτικός βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στον θύλακο, είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν σήμερα τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που άρχισε στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, σε μια πρώτη αντίδραση στην παραίτηση του πρωθυπουργού.

"Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταρρύθμισή της και τον εκσυγχρονισμό της", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε ενθαρρύνει την Παλαιστινιακή Αρχή "να λάβει αυτά τα μέτρα" κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.