Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Σεπ-2023 11:20

  Καταγγελία κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας στον ΠΟΕ από την Ουκρανία για την απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων

  Καταγγελία κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας στον ΠΟΕ από την Ουκρανία για την απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.50

  Η Ουκρανία σχεδιάζει να μηνύσει την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι.

  "Νομίζω ότι (θα γίνει) στο εγγύς μέλλον", δήλωσε στο Reuters.

  Νωρίτερα τη Δευτέρα το Politico είχε επικαλεστεί δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας και Εμπορικό Επιτετραμμένο της Ουκρανίας Τάρας Κάτσκα, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι το Κίεβο σχεδιάζει να μηνύσει τις τρεις χώρες.

  Οι περιορισμοί που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο επέτρεψαν στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σιταριού, αραβοσίτου, κραμβόσπορου και ηλιόσπορων, ενώ επέτρεψαν τη διαμετακόμιση τέτοιων φορτίων για εξαγωγή αλλού.

  Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν τους δικούς τους περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών την Παρασκευή, αφού η εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ.

  Η Βαρσοβία, η Μπρατισλάβα και η Βουδαπέστη δηλώνουν ότι ενεργούν προς όφελος των οικονομιών τους και ότι οι κινήσεις τους αποσκοπούν στην προστασία των αγροτών τους από την υπερπληθώρα προϊόντων.

  "Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι οι ενέργειες αυτές είναι νομικά λανθασμένες. Και γι' αυτό θα ξεκινήσουμε αύριο νομικές διαδικασίες", ανέφερε το Politico σύμφωνα με τον Κάτσκα.

  Ο Κάτσκα δήλωσε στο Politico ότι η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να επιβάλει αντίστοιχα μέτρα στην Πολωνία, εάν η Βαρσοβία δεν αποσύρει τα πρόσθετα μέτρα της.

  "Θα αναγκαστούμε να προβούμε σε αντίποινα για τα επιπλέον προϊόντα και θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία", ανέφερε το Politico.

  Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους δήλωσε ότι η απαγόρευση της Βαρσοβίας αφορά τέσσερα δημητριακά, αλλά επεκτάθηκε και σε αλεύρια που προέρχονται από αυτά τα δημητριακά: καλαμπόκι, σιτάρι, ελαιοκράμβη.

  Το Κίεβο είχε ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσε να ζητήσει διεθνή προσφυγή για τους περιορισμούς.

  Η ΕΕ άφησε την απαγόρευση να λήξει την Παρασκευή, αφού η Ουκρανία δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για την αυστηροποίηση του ελέγχου των εξαγωγών προς τις γειτονικές χώρες.

  Ο Κάτσκα δήλωσε ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να "αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι εξαγωγές από την Ουκρανία δεν δημιουργούν κανένα τσουνάμι στις γειτονικές χώρες" και θα επιβάλει ένα σύστημα εγκρίσεων εξαγωγής σιτηρών σε "πραγματικό χρόνο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ