Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 20:48

  Ρώσος αξιωματούχος: Η Ουκρανία ανατίναξε το φράγμα αλλά η Ρωσία κερδίζει πλεονέκτημα

  Ρώσος αξιωματούχος: Η Ουκρανία ανατίναξε το φράγμα αλλά η Ρωσία κερδίζει πλεονέκτημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανώτατος αξιωματούχος που υποστηρίζεται από τη Μόσχα σε τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία είπε ότι η κατάρρευση του γιγαντιαίου φράγματος Καχόβκα έδωσε στον ρωσικό στρατό ένα τακτικό πλεονέκτημα, αλλά ένας εξέχων στρατιωτικός αναλυτής των ΗΠΑ είδε μικρό άμεσο αντίκτυπο.

  Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο κυβερνήτης τμήματος της Χερσώνας της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Μόσχα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Κίεβο ευθύνεται για την καταστροφή, αλλά ότι η τραγωδία είχε δώσει πλεονέκτημα στον ρωσικό στρατό: "Σε στρατιωτικό επίπεδο, η κατάσταση έχει λειτουργήσει με τρόπο που είναι επιχειρησιακά και τακτικά προς όφελος των ρωσικών δυνάμεων", είπε ο Σάλντο στον τηλεοπτικό παρουσιαστή Βλαντιμίρ Σολόβιοφ που υποστηρίζει το Κρεμλίνο.

  Είπε ότι η καταστροφή του φράγματος και η συνακόλουθη πλημμύρα θα διευκόλυνε τη Ρωσία να αμυνθεί ενάντια σε οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή: "Αυτοί (οι Ουκρανοί) έκαναν κακό στον εαυτό τους. Ο υπολογισμός τους ήταν ότι με την ανατίναξη του φράγματος θα έδιναν κάποιο στρατηγικό ή επιχειρησιακό πλεονέκτημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αλλά δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα", είπε. "Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν τώρα έναν ανοιχτό χώρο μπροστά τους, απέναντι από τον οποίο μπορούν να δουν ποιος προσπαθεί να διασχίσει τον ποταμό Δνείπερο και πώς. Και θα είναι αδύνατο για αυτούς να περάσουν μέσω της δεξαμενής Καχόβκα αν προσπαθήσουν".

  Η Μόσχα ελέγχει την αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη δεξιά (δυτική) όχθη της.

  Ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός στον ρωσικό στρατό στο think-tank CNA με έδρα τις ΗΠΑ, είπε ότι ήταν δύσπιστος ότι η καταστροφή θα παρεμπόδιζε τα βραχυπρόθεσμα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας για μια αντεπίθεση: "Αμφιβάλλω ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το φράγμα Καχόβκα απέχει τουλάχιστον 100 μίλια από το σημείο όπου μεγάλο μέρος της δραστηριότητας μπορεί να λάβει χώρα στο πλησιέστερο σημείο του", ανέφερε ο Κόφμαν στο Twitter.

  "Μια ουκρανική επιχείρηση διαμέσω του ποταμού στη νότια Χερσώνα, κάτω από το φράγμα, ήταν πάντα μια επικίνδυνη και επομένως υπήρχε χαμηλή πιθανότητα γι' αυτό. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μια τέτοια επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη ή ότι θα ήταν αναγκαστικά μέρος των ουκρανικών επιθετικών σχεδίων", είπε.

  Επιπλέον η καταστροφή του φράγματος δεν μείωσε σημαντικά τις ρωσικές γραμμές, πρόσθεσε, και οι πλημμύρες που επακολούθησαν πιθανότατα θα κατέστρεφαν επίσης την πρώτη γραμμή των αμυντικών περιοχών της Ρωσίας στην πλευρά του ποταμού που ελέγχει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ