Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 18:48

  Fitch: Πιθανή χρεοκοπία της Ουκρανίας θα στερήσει το ΑΑΑ από τις EBRD και IBRD

  Fitch: Πιθανή χρεοκοπία της Ουκρανίας θα στερήσει το ΑΑΑ από τις EBRD και IBRD
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια αθέτηση υποχρεώσεων της Ουκρανίας προς τα διεθνή αναπτυξιακά της δάνεια πιθανότατα θα στερήσει σε δύο από τους κορυφαίους πολυμερείς δανειστές του κόσμου, την EBRD και την IBRD, τις αξιολογήσεις ΑΑΑ πιστοληπτικής ικανότητάς τους, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

  Ο δανεισμός στην Ουκρανία από δυτικές υπερεθνικές εταιρείες έχει εκτιναχθεί από την εισβολή της Ρωσίας το 2022. Συνολικά ανερχόταν σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και φέτος καθώς ο πόλεμος μαίνεται.

  "Δεδομένου του μεγέθους της καθαρής έκθεσής τους… ο αρνητικός αντίκτυπος αξιολόγησης θα ήταν πιο σημαντικός για την EBRD και την IBRD και πιθανότατα θα περιοριστεί σε μία βαθμίδα (υποβάθμιση) για τις δύο MDB", αναφέρει η Fitch, η οποία επί του παρόντος αξιολογεί και τις δύο πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης ( MDB) με AAA, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη σχετικά με τον αντίκτυπο μιας πιθανής χρεοκοπίας στην Ουκρανία.

  Οι υποβαθμίσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν ο δανεισμός προς την Ουκρανία συνέχιζε να αυξάνεται αισθητά, αν και στην περίπτωση αυτή, ο οίκος Fitch είπε ότι είναι πιθανό οι μέτοχοι των δύο τραπεζών να παράσχουν πρόσθετη στήριξη για να μετριάσουν ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις.

  Η Fitch εκτίμησε ότι η EBRD και η IBRD, ή αλλιώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Διεθνής Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως είναι επίσημα γνωστές οι τράπεζες, έχουν επί του παρόντος αντίστοιχα καθαρά ανοίγματα 12,8% και 13,4% στην Ουκρανία ως έκφραση αναλογίας σε σχέση με το μετοχικό τους κεφάλαιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ