Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 18:20

  Καναδάς: Απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων στο 4,75%

  Κεντρική τράπεζα Καναδά: Εξέπληξε κατεβάζοντας ρυθμό στις αυξήσεις επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα του Καναδά αψήφησε τις προσδοκίες της αγοράς και επανήλθε στις αυξήσεις επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι η οικονομία πιέζεται σημαντικά.

  Ειδικότερα, η Τράπεζα του Καναδά αύξηση το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) φέρνοντάς το στο 4,75% το υψηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί τα τελευταία 22 χρόνια, από το 2021.

  Μία κίνηση την οποία είχε προβλέψει μόνο ένας από τους πέντε οικονομολόγους που είχε ρωτήσει σε έρευνά του το Bloomberg, ενώ τα σχετικά futures έδειχναν ότι η αγορά έβλεπε τις πιθανότητες απόλυτα μοιρασμένες.

  "Συνολικά, η πλεονάζουσα ζήτηση στην οικονομία φαίνεται να είναι πιο επίμονη από ό,τι αναμενόταν", ανέφερε η τράπεζα στη δήλωσή για τα επιτόκια, η οποία δεν συνοδευόταν από νέες προβλέψεις.

  Μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα επισήμανε τις εντυπωσιακά ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες, την ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες και της στεγαστικής δραστηριότητας, καθώς και την σφιχτή αγορά εργασίας.

  Σημειώνεται ότι τα ομόλογα της χώρας σημείωσαν βουτιά μετά την απόφαση, με το διετές Καναδά να βλέπει την απόδοσή του να πιάνει υψηλό από τον Αύγουστο του 2007 στο 4,571%.

  Πλέον, οι αγορές δίνουν πιθανότητα 60% για ακόμα μία αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.

  "Αναμένουμε ακόμα 25 μονάδες βάσης (0,25%) τον Ιούλιο", δήλωσε ο Ντέρεκ Χολτ της Scotiabank. "Είναι σαν ένα σακουλάκι πατατάκια, το ανοίγεις και απλώς δεν μπορείς να πάρεις μόνο ένα τσιπ", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ