Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 18:19

  Καταστροφή φράγματος: Η Ουκρανία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στις γεωργικές εκτάσεις

  Καταστροφή φράγματος: Η Ουκρανία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στις γεωργικές εκτάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα θα πλημμυρίσει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης στη νότια Ουκρανία και θα μπορούσε να μετατρέψει τουλάχιστον 500.000 εκτάρια γης που έχουν μείνει χωρίς άρδευση σε "έρημους", δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας.

  Το Κίεβο έχει εκτιμήσει ότι περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες που αναμένεται να κορυφωθούν την Τετάρτη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η κατάρρευση του φράγματος άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς κανονική πρόσβαση σε πόσιμο νερό. "Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα θα οδηγήσει στο γεγονός ότι τα χωράφια στη νότια Ουκρανία μπορεί να μετατραπούν σε έρημους το επόμενο έτος", δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας.

  Η Ουκρανία έχει 33 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, επομένως σχεδόν το 2% αυτής της περιοχής ενδέχεται να απειλείται.

  Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά αργά την Τρίτη ότι η καταστροφή θα διακόψει την παροχή νερού σε 31 συστήματα άρδευσης στις ουκρανικές περιοχές Ντνίπρο, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

  Το υπουργείο είπε ότι το 2021 - πριν από την εισβολή της Ρωσίας - αυτά τα συστήματα παρείχαν άρδευση σε 584.000 εκτάρια από τα οποία οι αγρότες συγκέντρωσαν περίπου 4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων.

  Αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 4% της παραγωγής της χώρας καθώς το 2021 η παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της Ουκρανίας ήταν 104 εκατομμύρια τόνοι.

  Υπάρχουν επίσης λαχανικά που καλλιεργούνται σε ορισμένες εκτάσεις.

  Η καταστροφή του φράγματος έχει αφήσει χωρίς νερό το 94% των συστημάτων άρδευσης στη Χερσώνα, το 74% αυτών στη Ζαπορίζια και το 30% εκείνων στις περιοχές του Ντνίπρο, ανέφερε.

  Το υπουργείο παρέθεσε επίσης προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δείχνουν ότι περίπου 10.000 εκτάρια γεωργικής γης στη δεξιά όχθη της περιοχής Kherson θα πλημμυρίσουν.

  "Πολλές φορές περισσότερες (η γη θα είναι κάτω από το νερό) στην αριστερή όχθη της περιοχής, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατοχή", ανέφερε το υπουργείο.

  Το υπουργείο δεν είπε πόσα σιτηρά θα μπορούσαν να χαθούν λόγω των πλημμυρών.

  Ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα μπορούσε να συγκομίσει 18 εκατομμύρια τόνους χειμερινών σιτηρών φέτος και το χειμερινό σιτάρι κυριαρχεί στην παραγωγή.

  ΔΝΤ για την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα: Πολύ νωρίς να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος στην οικονομία

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε την Τετάρτη ότι είναι "πολύ ανήσυχο" για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες από την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία.

  "Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των ζημιών στην οικονομία. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση", δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

  Σημειώνεται ότι η Ουκρανία αναμένει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση 900 εκατ. δολαρίων από το νέο δανειακό της πρόγραμμα ύψους 15,6 δισ. δολαρίων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ