Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 15:11

  Απεσταλμένος ΗΠΑ σε δυτικά Βαλκάνια: Το Κοσσυφοπέδιο να δώσει στους Σέρβους περισσότερη αυτονομία

  Απεσταλμένος ΗΠΑ σε δυτικά Βαλκάνια: Το Κοσσυφοπέδιο να δώσει στους Σέρβους περισσότερη αυτονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στους σερβικούς δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας, εάν θέλει να πλησιάσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τετάρτη ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια.

  Ο Γκεμπριέλ Εσκομπάρ προέτρεψε επίσης το Κοσσυφοπέδιο να αποσύρει την αστυνομία και τους δημάρχους από τα γραφεία τους σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και στη συνέχεια να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν Σέρβοι.

  "Εάν το Κοσσυφοπέδιο θέλει να προχωρήσει προς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, θα πρέπει να ιδρύσει (έναν σύνδεσμο σερβικών δήμων)", είπε ο Εσκομπάρ σε δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι.

  "Έτσι θα συμβεί. Το ερώτημα είναι, θα συμβεί με αυτήν την κυβέρνηση (Κοσόβου) ή μια επόμενη, μελλοντική κυβέρνηση;"

  Η Σερβία, η οποία υποστηρίζει περίπου 50.000 Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι Σέρβοι της περιοχής θα συμμετάσχουν στις νέες εκλογές, πρόσθεσε ο Εσκομπάρ.

  Τέσσερις σερβικοί δήμοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο βλέπουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους και αψηφούν την κυβέρνηση στην Πρίστινα.

  Οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο εγκατέλειψαν τους θεσμούς της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο. Θέλουν μεγαλύτερη αυτονομία, σύμφωνα με τις διατάξεις μιας συμφωνίας του 2013 υπό την αιγίδα της ΕΕ, η οποία προέβλεπε τον σχηματισμό Ένωσης Σερβικών Δήμων.

  Ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι είναι απρόθυμος να εφαρμόσει τη συμφωνία επειδή φοβάται ότι εάν τους δοθεί περισσότερη αυτονομία, οι Σέρβοι θα μπορούσαν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένταξη στη Σερβία αντί να παραμείνουν ως μέρος του Κοσσυφοπεδίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ