Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 10:11

  Schnabel (ΕΚΤ): "Έχουμε ακόμη δρόμο" με τις αυξήσεις επιτοκίων - Επίμονος ο δομικός πληθωρισμός

  Schnabel (ΕΚΤ): "Έχουμε ακόμη δρόμο" με τις αυξήσεις επιτοκίων - Επίμονος ο δομικός πληθωρισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αυξήσεων επιτοκίων, δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνεύεται επίμονος, τόνισε η Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στην De Tijd.

  "Έχουμε κι άλλο έδαφος να καλύψουμε", τόνισε η κ. Schnabel. "Θα εξαρτηθεί από τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα το πόσο περισσότερο θα χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια".

  Μιλώντας μία εβδομάδα πριν τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, η κ. Schnabel τόνισε ο υποκείμενος πληθωρισμός - στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, λόγω υψηλής μεταβλητότητας -"αποδεκνεύεται πιο επίμονος και παραμένει υψηλός, με τις υπηρεσίες να παίζουν κομβικό ρολο λόγω της επίδρασης του μισθολογικού κόστους στον πληθωρισμό σε αυτούς τους κλάδους".

  Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης στον τρέχοντα κύκλο, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα και οι αξιωματούχοι της αναμένεται να πραγματοποιήσουν άλλες δύο αυξήσεις, από 25 μονάδες βάσης έκαστη, τον τρέχοντα μήνα, καθώς και τον επόμενο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ακόμη μία, τον Σεπτέμβριο.

  "Μια κορύφωση του υποκείμενου πληθωρισμού δεν θα ήταν αρκετά για να κηρύξουμε νίκη στη μάχη: πρέπει να δούμε πειστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο μας του 2% σε μακροχρόνια βάση", σημείωσε η αξιωματούχος της ΕΚΤ. "Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ