Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 07-Ιουν-2023 08:40

    Καταστροφή φράγματος στην Ουκρανία: "Άλλάζει ο χάρτης" με φόντο την οικολογική καταστροφή

    27281213
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:15

    Μεγάλη οικολογική καταστροφή έχει συντελεστεί μετά  την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα καθώς όπως φαίνεται από δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν το απόγευμα της Τρίτης από τη Maxar Technologies έδειξαν εκτεταμένες πλημμύρες στη νότια Ουκρανία με το φράγμα Nova Kahkovka και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της περιοχής να έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό.

    Το κρίσιμο φράγμα, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο στα τμήματα της περιφέρειας Χερσώνας της Ουκρανίας που τώρα κατέχεται από τη Ρωσία, κατέρρευσε πλημμυρίζοντας ένα τμήμα της εμπόλεμης ζώνης κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

    H Maxar ανέφερε ότι οι εικόνες άνω των 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (965 τετραγωνικά μίλια) μεταξύ της Nova Kakhovka και του κόλπου Dniprovska νοτιοδυτικά της πόλης Kherson στη Μαύρη Θάλασσα, δείχνουν πολλές πόλεις και χωριά πλημμυρισμένα.

    "Το φράγμα της Nova Kakhovka και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και ελάχιστες κατασκευές έχουν απομείνει", δήλωσε η Maxar σε δήλωση της.

    Συνεχίζονται οι εκκενώσεις

    Στο μεταξύ, η μαζική απομάκρυνση κατοίκων συνεχίζεται σήμερα στη νότια Ουκρανία μετά τη μερική καταστροφή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καχόβκα, η οποία προκάλεσε πλημμύρες σε παρόχθιες κοινότητες κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού και για την οποία αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα.

    Το ρωσικό πρακτορείο TASS διευκρίνισε επικαλούμενο τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ότι περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν μετά την καταστροφή του φράγματος χθες, Τρίτη, και ότι σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι αγνοούνται, δήλωσαν αξιωματούχοι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα.

    Περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες στις περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο και σε αυτές που παραμένουν υπό ουκρανικό κατά μήκος του Δνείπερου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς προειδοποίησε για "σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες".

    Το TASS πρόσθεσε επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεοντίεφ ότι 7 άνθρωποι αγνοούνται. Πάνω από 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από την πόλη αυτή που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τους περίπου 45.000 που κατοικούν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

     

    Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - Ουκρανίας

    Την ίδια ώρα., σε μια ανταλλαγή κατηγοριών επιδόθηκαν Ρωσία και Ουκρανία μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα  κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ο ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε "βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής", ότι προκάλεσε "τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες", μιλώντας για "οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία" και "ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών".

    Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για "εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο", για "έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια", για "αδιανόητο έγκλημα".Δ

    "Οικοκτονία" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Ζελένσκι την καταστροφή του φράγματος

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε "οικοκτονία" (σ.σ. περιβαλλοντικό έγκλημα) την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η απελευθέρωση του συνόλου των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρώσων κατακτητών μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες "τρομοκρατικές ενέργειες".

    Απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα, τόνισε "οι ρώσοι κατακτητές διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα οικοκτονίας. Όχι μόνο στη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά εδώ και δεκαετίες".

    πιν

    "Απαιτείται η άμεση και μέγιστη δυνατή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική τρομοκρατία. Από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι κάθε διεθνή θεσμό", συμπλήρωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χθες Τρίτη.

    Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι ουκρανοί εισαγγελείς έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου "να εμπλακεί η διεθνής δικαιοσύνη στην έρευνα για την καταστροφή του φράγματος".
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ