Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουν-2023 19:24

  Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά το καλοκαίρι

  25724277
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται ακόμη αρκετές αυξήσεις επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και δεν είναι βέβαιο ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ.

  Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το περασμένο έτος, αφού ο πληθωρισμός έφτασε σε διψήφιο έδαφος το περασμένο φθινόπωρο. Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι η νομισματική σύσφιξη βρίσκεται στην τελική της φάση με το τερματικό επιτόκιο τώρα να φαίνεται.

  Τα σχόλια του Νάγκελ είναι από τα πιο επιθετικά στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο και προκαλούν αμφιβολίες στην αγορά ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 3,75% τον Ιούλιο προτού να αρχίσει να μειώνεται το επόμενο έτος.

  "Από τη σημερινή σκοπιά, αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εξακολουθούν να είναι απαραίτητες", είπε ο Νάγκελ σε μια ομιλία του. "Για μένα δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσουμε στην κορύφωση των επιτοκίων το καλοκαίρι".

  Μια αύξηση των επιτοκίων στις 15 Ιουνίου θεωρείται τελειωμένη δουλειά, ενώ πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επίσης πει ότι μια κίνηση τον Ιούλιο είναι πιθανή, αλλά λίγοι έχουν τολμήσει να συζητήσουν τις προοπτικές πέρα ​​από τις καλοκαιρινές διακοπές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ