Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουν-2023 19:10

  ΝΑΤΟ: Άρχισαν να φτάνουν οι ενισχύσεις στο Κόσοβο

  Κόσοβο: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν στα δημαρχεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ενισχύσεις για την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ άρχισαν να φτάνουν στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η συμμαχία.

  Η βία ξέσπασε όταν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου τοποθέτησαν αλβανόφωνους δημάρχους σε γραφεία σε βόρειους δήμους μετά την εκλογή τους με ποσοστό συμμετοχής μόλις 3,5% αφού οι Σέρβοι που αποτελούν πλειοψηφία στην περιοχή μποϊκοτάρουν τις τοπικές κάλπες. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ γνωστή ως KFOR καθώς και 52 Σέρβοι διαδηλωτές.

  "Περίπου 500 μέλη στρατιωτικών από την 65η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού της Τουρκίας θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων", ανέφερε σε tweet η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

  Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει 700 επιπλέον στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο, ενισχύοντας το απόσπασμα των 4.000 ατόμων, ως απάντηση στην κρίση και ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμος να στείλει περισσότερα.

  Η KFOR ιδρύθηκε μετά από μια εξέγερση του 1998-99 από την πλειοψηφία των Αλβανών κατά της κατασταλτικής σερβικής κυριαρχίας. Το Κοσσυφοπέδιο κέρδισε τη διεθνώς αναγνωρισμένη ανεξαρτησία το 2008, αλλά η Σερβία την απέρριψε και οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της χώρας αναζητούν αυτονομία για την περιοχή τους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2013 που δεν έχει εφαρμοστεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ