Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Ιουν-2023 19:22

  Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν: Ποια είναι η "εκλεκτή" του Σιμσέκ για επικεφαλής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας

  Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν: Ποια είναι η "εκλεκτή" του Σιμσέκ για επικεφαλής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα "ηνία" της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) φαίνεται πως αναλαμβάνει η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, το "τρομερό κορίτσι από την Τουρκία", όπως την αποκαλούν στον κόσμο των αγορών και του επιχειρείν.

  Όπως μεταδίδει το skai.gr, η Ερκάν φέρεται να είναι η "εκλεκτή" του νέου "πασά" της οικονομίας, του υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ για τη διοίκηση της "ηλεκτρικής καρέκλας" της TCMB. 

  Με σπουδές στα πανεπιστήμια Bosphorus και Princeton, η 41χρονη (γεννηθείσα το 1982) έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος για πολλά χρόνια στην Goldman Sachs, στην Tiffany & Co και σε άλλους πολλούς οικονομικούς κολοσσούς.

  Επέλεξε να ακολουθήσει διδακτορικό στη χρηματοοικονομική μηχανική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, το οποίο έχει διάρκεια 2 χρόνια και αποτελούνταν από 12 μαθήματα, σε ένα χρόνο, και έγινε ο πρώτος φοιτητής που ολοκλήρωσε το διδακτορικό της μέσα σε ένα χρόνο στην ιστορία του Princeton, το οποίο έχει ιστορία 250 ετών. 

  Η Ερκάν αναλαμβάνει νέα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας διαδεχόμενη τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, που υπηρέτησε πιστά την πολιτική Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια, που έστειλε στην "στρατόσφαιρα" τον πληθωρισμό - ο οποίος επισήμως μαγειρεμένος στο 44%, και προκαλεί αμφισβήτηση των αγορών στις αντοχές της τουρκικής οικονομίας. 

  Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έχει διολισθήσει στις 20,96 λίρες ανά δολάριο και οι προβλέψεις για το μέλλον της είναι άκρως ζοφερές. Η Morgan Stanley έχει προβλέψει τον καταποντισμό της στις 28 λίρες ανά δολάριο.

  Ο Τούρκος πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Τουρκίας θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Για τους περισσότερους οικονομολόγους, η προσέγγιση αυτή είναι μη βιώσιμη, και θέτει ολοένα και περισσότερο τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σε κίνδυνο εκποίησης. Μένει να δούμε αν ο Σισμέκ και η Ερκάν θα "υπηρετήσουν" αυτή την πολιτική, ή η τοποθέτησή τους σηματοδοτεί ουσιαστικά αλλαγή πλεύσης για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ