Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Ιουν-2023 09:04

  Πρωτοβουλίες με δόλωμα την ενέργεια – Έντονο παρασκήνιο για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

  Ο Ερντογάν πρέπει να χαράξει πιο ρεαλιστική πορεία μετά τις εκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προτεραιότητα στα ελληνοτουρκικά και στη συνέχεια στο Κυπριακό φαίνεται ότι θα δοθεί με βάση σχεδιασμούς, που έχουν εκπονηθεί παρασκηνιακά από βασικούς διεθνείς παίκτες. Όπως συναφώς σημειώνουν ενημερωμένες δυτικές πηγές, διαπιστώνεται πρόσφορο έδαφος για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, στη βάση της πολιτικής των "ήρεμων νερών", που διαμορφώθηκε μετά τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία.

  Επιχειρώντας να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με την μορφή συγκοινωνούντων δοχείων, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού, φαίνεται πως βασικός στοιχείο και εργαλείο των όποιων πρωτοβουλιών βρίσκονται σε εξέλιξη είναι το θέμα της ενέργειας. Ο απώτερος στόχος είναι, εάν αυτό καταστεί εφικτό, μια συμφωνία πακέτο, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα.

  Πρωτοβουλίες αναπτύσσουν σε αυτή τη φάση οι Αμερικανοί αλλά και οι Γερμανοί. Οι Αμερικανοί προκρίνουν μια προσέγγιση, που να διατηρεί την σχετική… ηρεμία στην περιοχή και παράλληλα να ξεκινήσει ένας διάλογος, ο οποίος τουλάχιστον να συντηρεί το "καλό κλίμα". Στην Ουάσινγκτον βλέπουν ότι ως πρώτο βήμα μπορεί να γίνει μια- χωρίς εκατέρωθεν πολιτικό κόστος- συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς, σε πρώτη φάση, να ανοίξουν θέματα κυριαρχίας. Μπορεί, για παράδειγμα, να ξεκινήσει με την μεταφορά υγροποιημένου αερίου σε τερματικά στις δυο χώρες.

  Το γεγονός ότι οι κινήσεις γίνονται με φόντο την ενέργεια επιβεβαιώνεται και από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που φαίνεται να εμπλέκονται στην προσπάθεια. Είναι ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, που είναι σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ενεργειακούς Πόρους και ο σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν για την ενεργειακή ασφάλεια, Άμος Χόκστάϊν. Ο τελευταίος είχε καταλυτικό ρόλο στην πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Αυτή η συμφωνία, λόγω του βαθμού δυσκολίας που υπήρχε καθώς εμπλέκονταν δυο εχθρικές χώρες, δημιούργησε, όπως σημειώνουν οι Αμερικανοί, δυναμική και για άλλες πρωτοβουλίες.

  Οι Αμερικανοί θεωρούν πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τα ελληνοτουρκικά και πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα από μικρά και μεγάλα βήματα. Μια συμφωνία, όπως τονίζεται, συνολική στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί αναζητώντας ρόλο επιχειρούν να μεσολαβήσουν και να φιλοξενήσουν συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα.

  Στην Αθήνα, κρατάνε μικρό καλάθι καθώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν με βεβαιότητα ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει συμπεριφορά. Το αντίθετο, οι ενδείξεις δείχνουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος με τον… αέρα του νικητή δεν έχει λόγους να εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική του και τα επεκτατικά του σχέδια σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου.

  Πηγή: philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ