Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Ιουν-2023 19:41

  Bloomberg: Ένα χρηματοδοτικό κενό 1 τρισ. δολαρίων φέρνει προβλήματα στο ράλι της Wall Street

  Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τις υπογραφές για τη συμφωνία του ανώτατου όριου χρέους να είναι φρέσκες, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εξαπολύσει ένα τσουνάμι νέων ομολόγων για να γεμίσει γρήγορα τα ταμεία του. Όπως αναφέρει το Bloomberg, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει αποδυνάμωση της ήδη μειωμένης ρευστότητας, καθώς αναμένεται να υπάρξει "επιδρομή" στις τραπεζικές καταθέσεις για να πληρωθεί και η Wall Street προειδοποιεί ότι οι αγορές δεν είναι έτοιμες.

  Ο αρνητικός αντίκτυπος θα μπορούσε εύκολα να επισκιάσει τα επακόλουθα των προηγούμενων αντιπαραθέσεων για το όριο του χρέους. Το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει ήδη διαβρώσει τα τραπεζικά αποθέματα, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν συσσωρεύσει μετρητά εν αναμονή ύφεσης. 

  Ο στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Chase & Co. Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου εκτιμά ότι αυτό το τσουνάμι κρατικών ομολόγων θα επιτείνει την επίδραση της ποσοτικής σύσφιξης στις μετοχές και τα ομόλογα, μειώνοντας σχεδόν κατά 5% τη συνδυασμένη φετινή απόδοσή τους.

  Οι στρατηγικοί αναλυτές μακροοικονομικών της Citigroup Inc. προχωρούν σε έναν παρόμοιο υπολογισμό, δείχνοντας  μια μέση πτώση 5,4% στον S&P 500 σε διάστημα δύο μηνών.

  Οι πωλήσεις, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα για κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, καθώς θα διεκδικήσουν μια ήδη συρρικνωμένη προσφορά χρήματος: Η JPMorgan εκτιμά ότι ένα ευρύ μέτρο ρευστότητας θα μειωθεί κατά 1,1 τρισ. δολάρια από περίπου 25 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2023.

  "Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διαρροή ρευστότητας", λέει ο Πανηγυρτζόγλου. "Σπάνια έχουμε δει κάτι τέτοιο. Μόνο σε σοβαρά κραχ όπως η κρίση της Lehman βλέπουμε κάτι τέτοιο σε συρρίκνωση".

  Πρόκειται για μια τάση που, σε συνδυασμό με τη σύσφιξη της Fed, θα ωθήσει το μέτρο της ρευστότητας προς τα κάτω με ετήσιο ρυθμό 6%, σε αντίθεση με την ετήσια αύξηση για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, εκτιμά η JPMorgan.

  Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί καθώς τα δισεκατομμύρια θα περνούν μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υπάρχουν διάφοροι αγοραστές για τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου: τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς και ένα ευρύ φάσμα αγοραστών που ταξινομούνται χαλαρά ως "μη τράπεζες". Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα νοικοκυριά, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα εταιρικά ταμεία.

  Οι τράπεζες έχουν περιορισμένη όρεξη για έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αυτή τη στιγμή- αυτό συμβαίνει επειδή οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι απίθανο να μπορούν να ανταγωνιστούν αυτές που μπορούν να πάρουν από τα δικά τους αποθεματικά.

  Αλλά ακόμη και αν οι τράπεζες μείνουν έξω από τις δημοπρασίες του Δημοσίου, μια μετατόπιση των πελατών τους από τις καταθέσεις σε κρατικά ομόλογα θα μπορούσε να προκαλέσει χάος.

  bloomberg ρευστότητα

  Η Citigroup μοντελοποίησε ιστορικά επεισόδια όπου τα τραπεζικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 12 εβδομάδων για να προσεγγίσει το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

  "Οποιαδήποτε μείωση των τραπεζικών αποθεμάτων είναι συνήθως αντίθετος άνεμος", λέει ο Dirk Willer, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της Citigroup Global Markets Inc.

  Προς το παρόν, η ανακούφιση από την αποφυγή της χρεοκοπίας των ΗΠΑ έχει αποσπάσει την προσοχή από ένα τυχόν επακόλουθο σοκ ρευστότητας. Ταυτόχρονα, ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης έχει θέσει τον S&P 500 στο κατώφλι μιας ανοδικής πορείας μετά από τρεις εβδομάδες κερδών. Εν τω μεταξύ, η ρευστότητα για μεμονωμένες μετοχές έχει βελτιωθεί, κόντρα στην ευρύτερη τάση.

  Αλλά αυτό δεν έχει καταπνίξει τους φόβους σχετικά με αυτό που συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχει σημαντική μείωση των τραπεζικών αποθεμάτων: Οι μετοχές πέφτουν και τα πιστωτικά περιθώρια διευρύνονται, με τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία να σηκώνουν το κύριο βάρος των απωλειών.  "Δεν είναι καλή στιγμή για να κρατήσετε τον S&P 500", λέει ο Willer της Citigroup.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ