Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Ιουν-2023 15:19

  Βίσκο (ΕΚΤ): Οι εταιρείες ενέργειας να μην επιδιώξουν να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους αφήνοντας τις τιμές υψηλότερες

  Βίσκο (ΕΚΤ): Οι εταιρείες ενέργειας να μην επιδιώξουν να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους αφήνοντας τις τιμές υψηλότερες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ραγδαία μείωση του ενεργειακού κόστους θα πρέπει να συμβάλει στην τιθάσευση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, δήλωσε το Σάββατο ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ιγκνάσιο Βίσκο, προτρέποντας τις εταιρείες να μην επιδιώξουν να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους τους αφήνοντας τις τιμές υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει το Reuters.

  Ο Βίσκο δήλωσε ότι το βασικό ζήτημα είναι τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό τώρα που οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει από τις κορυφές που σημειώθηκαν μετά την περσινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  "Αναμένω ότι σε αυτό το σημείο θα υπάρξει επίσης μια χαλάρωση στην αύξηση του δομικού πληθωρισμού, όπως τον αποκαλούμε, η οποία θα πρέπει να αντανακλά αυτή τη μείωση του κόστους της ενέργειας", δήλωσε.

  "Αν συμβεί αυτό, η νομισματική πολιτική (της ΕΚΤ) είναι σίγουρα η σωστή αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν θα πίεζα ίσως για μια πιο σταδιακή προσέγγιση", πρόσθεσε.

  Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο τροφοδοτώντας μια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ πέραν της αύξησης που αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα.

  Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο από 7,0% τον Απρίλιο, κάτω από τις προσδοκίες για 6,3% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

  Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στις συζητήσεις της ΕΚΤ για την πολιτική της, υποχώρησε στο 5,3%.

  Ο Βίσκο προειδοποίησε για το σπιράλ των μισθών-τιμών, λέγοντας ότι οι αυξήσεις των μισθών θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας και όχι να κυνηγούν τον πληθωρισμό.

  Είπε επίσης ότι οι εταιρείες πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στη διασφάλιση ότι ο πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο, ώστε η ΕΚΤ να μην αναγκάζεται συνεχώς να ανεβάζει το κόστος δανεισμού.

  "Δεν είναι προς το συμφέρον των ίδιων των εταιρειών ... να μην αντικατοπτρίζουν το χαμηλότερο κόστος ενέργειας στις τιμές τους, διότι τότε το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί", πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ