Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Ιουν-2023 10:37

  Έρευνα: Συνολικά 78 χώρες έζησαν διαμαρτυρίες ενάντια σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό τους

  26971725
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι διαμαρτυρίες παγκοσμίως για τους κανόνες και τις παροχές συνταξιοδότησης έχουν υπερτριπλασιαστεί φέτος, καθώς χώρες από τη Γαλλία έως το Ιράν και την Ινδία παλεύουν με τις δημογραφικές αλλαγές και τις πιέσεις που αυτές ασκούν στα εθνικά οικονομικά, σύμφωνα με το Bloomberg.


  Η Γαλλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο με μια σειρά από πανεθνικές απεργίες και διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο ενάντια στο σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

  Υπήρξαν περισσότερες από 3. 800 γαλλικές διαδηλώσεις μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Armed Conflict Location Event Data Project, το οποίο συλλέγει αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης για αναταραχές σε όλο τον κόσμο.

  Οι αριθμοί αυτοί κορυφώθηκαν τον Μάρτιο - όταν η κυβέρνηση Μακρόν επέζησε των προτάσεων δυσπιστίας για να μπορέσει να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς να διεξαχθεί πλήρης ψηφοφορία στο κοινοβούλιο - και παρέμειναν αυξημένοι τον Απρίλιο.

  Το κόστος των κρατικών συντάξεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ενώ ο Μακρόν έχει υποστηρίξει ότι η επιβάρυνση πρέπει να περιοριστεί, ορισμένες χώρες έχουν αμβλύνει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις ως αποτέλεσμα των κοινωνικών αντιδράσεων.

  Τα στοιχεία από το ACLED, το οποίο ταξινομεί τις ταραχές σε κατηγορίες από μάχες έως βία κατά των πολιτών, ταραχές και διαδηλώσεις, δείχνουν ότι δεν είναι μόνο οι δυτικές χώρες που αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες δημογραφικές αλλαγές.

  Συνολικά 78 χώρες είχαν φέτος αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για διαμαρτυρίες ή ταραχές που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση της συνταξιοδότησης.

  Εν τω μεταξύ, τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέα ημέρα πανεθνικών απεργιών και πορειών την ερχόμενη Τρίτη. Μια δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας έδειξε ότι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ακόμη και αν η υποστήριξη έχει μειωθεί από την κορύφωσή της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ