Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουν-2023 13:57

  Η σουηδική EQT εξαγοράζει τη βρετανική Dechra έναντι 4,46 δισ. στερλινών

  Η σουηδική EQT εξαγοράζει τη βρετανική Dechra έναντι 4,46 δισ. στερλινών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η EQT συμφώνησε να εξαγοράσει τη βρετανική εταιρεία παραγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων Dechra Pharmaceuticals έναντι 4,46 δισ. βρετανικών λιρών (5,6 δισ. δολάρια) στη μεγαλύτερη εξαγορά εισηγμένης στην Ευρώπη για το 2023.

  Η σουηδική εταιρεία εξαγορών θα πληρώσει στους μετόχους της Dechra 3,875 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία επιβεβαίωσε προγενέστερο ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να μειώσουν κατά 4,8% την προηγούμενη τιμή στην οποία είχαν συμφωνήσει, μετά την αλλαγή των προοπτικών των κερδών της βρετανικής εταιρείας επί τα χείρω στον μέσον των διαπραγματεύσεων.

  Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η EQT θα κατέχει το 74% της Dechra από κοινού με τον συνεργαζόμενο μαζί της επενδυτή, τον βραχίονα ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων της Επενδυτικής Αρχής του Αμπού Ντάμπι.

  Η μετοχή της Dechra ενισχυόταν έως και κατά 8,8% την Παρασκευή, γεγονός που αποτυπώνει την ανακούφιση της αγοράς που η EQT δεν έκανε πίσω και ολοκλήρωσε το deal. Η φαρμακευτική έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 4,2 δισ. στερλινών. Ακόμη και μετά τη μείωση της τιμής εξαγοράς, αυτή συνιστά 44% premium σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Dechra στις 12 Απριλίου, την ημέρα πριν ανακοινωθεί ότι οι δύο εταιρείες συζητούν το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς.

  "Δεδομένου του επίφοβου περιβάλλοντος, η τιμή που προσφέρεται είναι δίκαιη, αποτελώντας μία καλή διέξοδο για τους μετόχους", σημειώνει ο αναλυτής της Tradition, Gregory Lafitte. "Η συμφωνία είναι απλή και ξεκάθαρη, μολονότι η εκπλήρωση ρυθμιστικών και αντιμονοπωλιακών όρων μπορεί να χρειαστεί κάποιον χρόνο προκειμένου να εγκριθεί".

  Η εξαγορά προσφέρει ορισμένη ανακούφιση στην αγορά εξαγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το 2023, δεδομένης της μειωμένης ρευστότητας για τέτοιες συναλλαγές. Μολονότι δύο τέτοιες εξαγορές, για τη σκωτσέζικη John Wood και τη βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου THG έχουν καταρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλες, όπως μια εξαγορά της εταιρείας επεξεργασίας συναλλαγών πιστωτικών καρτών Network International θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

  Blackstone και Goldman Sachs Asset Management στηρίζουν με ισχυρά δανειακά κεφάλαια την εξαγορά της Dechra, με έκαστη να τοποθετεί περί τα 400 εκατ. στερλίνες στη χρηματοδότηση του deal.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ