Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουν-2023 16:33

  Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων πλησιάζει αλλά μένει η τελική ευθεία

  Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων πλησιάζει αλλά μένει η τελική ευθεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής σύσφιξης που χρειάζεται για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, αν και ο κύκλος δεν έχει τελειώσει ακόμη, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

  "Ένα μεγάλο μέρος τη διαδρομής έχει ολοκληρωθεί, αλλά μένει ακόμα η τελική ευθεία", είπε στο ισπανικό ραδιόφωνο RNE.

  Αν και ο Λουίς ντε Γκίντος δεν διευκρίνισε το εύρος ή τον αριθμό των αυξήσεων επιτοκίων που απομένουν, έδειξε προς νέες κινήσεις 25 μονάδων βάσης (0,25%).

  "Το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων και ο αριθμός τους θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα λάβουμε (..) Τον περασμένο μήνα κάναμε ήδη (αύξηση κατά) 25 μονάδες βάσης, και έτσι οι 25, νομίζω, είναι η νέα νόρμα", είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

  Ο ίδιος επισήμανε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία ήταν ενθαρρυντικά και έδειξαν ότι μειώνεται,  παρόλο που η μείωση στον δομικό πληθωρισμού γίνεται με πιο αργό ρυθμό.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Λουίς ντε Γκίντος διευκρίνισε ότι "η τάση δείχνει ξεκάθαρα προς μια επιβράδυνση, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό γύρω στο 2% μεσοπρόθεσμα".

  Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις που έκανε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε σε παρόμοιο τόνο ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός, οπότε είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της ευρωτράπεζας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ