Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουν-2023 14:04

  Μέτσολα: "Δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μιλάει στην DW για τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μολδαβία, ενώ απαντά και στο ερώτημα, εάν θα συναντούσε την Εύα Καϊλή.

  Με αφορμή τη Σύνοδο της "Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας" στη Μολδαβία, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 50 Ευρωπαίοι ηγέτες, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα καταθέτει τη δική της άποψη για τις εξελίξεις. Πολλοί φοβούνται ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο της Μόσχας, μετά την Ουκρανία. Άλλωστε, ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Υπερδνειστερία, φιλορωσική περιφέρεια της Μολδαβίας που έχει αποσχιστεί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Μιλώντας στον ανταποκριτή της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες, Τζακ Πάροκ, η Ρομπέρτα Μέτσολα τονίζει τη σημασία της σημερινής συνάντησης.

  "Δεν είναι μόνο μία ιστορική και συμβολική ενέργεια", λέει. "Είναι εξαιρετικά σημανικό ότι βρισκόμαστε στη Μολδαβία. Ήταν μία απόφαση που ελήφθη με συγκεκριμένο σκεπτικό για να στείλουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό μήνυμα στον λαό της Μολδαβίας: Η Ευρώπη είναι εδώ. Πριν δύο εβδομάδες είχε μιλήσει σε μία φιλοευρωπαϊκή ανοιχτή συγκέντρωση στη Μολδαβία, με 80.000 ανθρώπους να διακηρύττουν ότι η χώρα θέλει να είναι ανεξάρτητη και να ενταχθεί στην ΕΕ".

  Στήριξη με τη "διαδικασία του κατεπείγοντος"

  Η πολιτικός από τη Μάλτα ήταν από τους πρώτους που τόλμησαν να επισκεφθούν το Κίεβο τον Μάρτιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Σήμερα δηλώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ίδια προσωπικά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, αλλά και της Μολδαβίας. Ωστόσο η ΕΕ δέχεται και κριτική για το ότι ευρωπαϊκά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους σε ρωσικό έδαφος. Τί απαντά η ίδια σε αυτές τις αιτιάσεις;

  "Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο λησμονεί τα γεγονότα, λησμονεί ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία", αναφέρει η Ρομπέρτα Μέτσολα. "Δεν πρόκειται για μία διαμάχη ανάμεσα σε δύο χώρες. Έχουμε μία χώρα που εισβάλλει σε μία άλλη χώρα και καταλαμβάνει μέρος της επικράτειάς της. Εως ότου η Ρωσία αποχωρήσει, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία".

  Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νομοθεσία για στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (Act in Support of Ammunition Production, ASAP) με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες για την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία, αλλά και να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή έλλειψη πυρομαχικών και ανταλλακτικών. Η Κομισιόν είχε καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση μόλις στις 3 Μαίου και η ψηφοφορία ορίζεται με τη "διαδικασία του κατεπείγοντος", δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα χωρίς εισηγητική έκθεση και ευρεία συζήτηση στην Ολομέλεια. Δεν αποτελεί πρόβλημα το ότι ουσιαστικά δεν έχει υπάρξει δημόσια διαβούλευση, ότι δεν γνωρίζει η κοινή γνώμη πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για την αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία;

  "Αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα και θεωρώ ότι όποτε έχουμε μία νομοθετική πρόταση οφείλουμε να παίρνουμε θέση και να την εξηγούμε, όπως κάνω πάντα όταν επισκέπτομαι τα κράτη-μέλη" αναφέρει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Εδώ όμως έπρεπε να προσαρμοστούμε στο επείγον της υπόθεσης, όπως συνέβαινε και με την πανδημία. Ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και τότε είχαν εκφραστεί ανησυχίες για υπερβολική βιασύνη, αλλά στο τέλος της ημέρας διαπιστώνουμε ότι αυτό ακριβώς χρειάζονταν οι Ευρωπαίοι πολίτες και η ευρωπαϊκή οικονομία"

  "Δεν μου έχει ζητηθεί συνάντηση"

  Η υπόθεση "Κατάργκεϊτ" παραμένει στο προσκήνιο. Ως γνωστόν, η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή είναι πλέον ελεύθερη και χωρίς "βραχιολάκι", αλλά με περιοριστικούς όρους. Ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες Τζακ Πάροκ αναφέρει την πληροφορία ότι η Εύα Καϊλή προτίθεται να ζητήσει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να εξηγήσει τη δική της άποψη για την υπόθεση. Θα δεχόταν η Ρομπέρτα Μέτσολα μία τέτοια συνάντηση;

  "Αυτό που περάσαμε τους προηγούμενους μήνες έχει κλονίσει τον θεσμό του Κοινοβουλίου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται", λέει η πρόεδρος της Ευρωβουλής στην Deutsche Welle. "Αυτή θα ήταν η απάντησή που θα έδινα σε κάθε ερώτημα που απευθύνεται σε εμένα και αφορά την έρευνα. Μέχρι στιγμής δεν μου έχει υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα (για συνάντηση)".

  Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ