Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 21:35

  Fed (Beige Book): Μειώθηκαν ελαφρώς οι προσλήψεις τον Απρίλιο - Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού

  Fed (Beige Book): Μειώθηκαν ελαφρώς οι προσλήψεις τον Απρίλιο - Μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οριακή μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου, με την απασχόληση και τον πληθωρισμό ωστόσο να καταγράφουν μικρή επιβράδυνση, αποτυπώνει η τελευταία έκθεση Beige Book της Federal Reserve που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

  Όπως αναφέρει η έκθεση που συντάσσεται βάσει επιχειρηματικών επαφών στις 12 περιφέρειες της χώρας, τέσσερις περιφέρειες ανέφεραν μικρή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, έξι καμία μεταβολή και δύο οριακή επιδείνωση. Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι επιδεινώθηκαν ελαφρώς οι προσδοκίες για τη μελλοντική ανάπτυξη, αν και σε γενικές γραμμές αναμένεται περαιτέρω επέκταση της οικονομικής δραστηιρότητας.

  Η μεταποιητική δραστηριότητα στις περισσότερες περιφέρειες παρέμεινε σταθερή, ενώ τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες συνέχισαν να βελτιώνονται, ωστόσο η ζήτηση για υπηρεσίες μεταφορών περιορίστηκε, κυρίως στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. 

  Η αγορά κατοικιών σημείωσε νέα βελτίωση, παρά τα χαμηλά αποθέματα κατοικιών προς πώληση, ενώ αντίθετα η δραστηριότητα στον τομέα των εμπορικών ακινήτων περιορίστηκε, με την κατηγορία των γραφείων να παραμένει ο "αδύναμος κρίκος”. 

  Αύξηση της απασχόλησης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό

  Όσον αφορά την απασχόληση, η έκθεση της Fed καταγράφει βελτίωση στις περισσότερες περιφέρειες, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με αυτόν που αποτύπωναν προηγούμενες εκθέσεις.

  Όπως αναφέρεται, συνολικά, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, με τις περιφέρειες των ΗΠΑ να παρατηρούν δυσκολία εύρεσης εργαζομένων σε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και κλάδων, αν και καταγράφονται ενδείξεις εξασθένισης, με τις προσλήψεις να εμφανίζονται ευκολότερες στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών και των οικονομικών υπηρεσιών.

  Αρκετές επιχειρήσεις δε, ανέφεραν ότι είναι πλέον πλήρως στελεχωμένες και ορισμένες ότι σκοπεύουν να σταματήσουν τις προσλήψεις ή ακόμη και να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της ασθενέστερης πραγματικής ή μελλοντικής ζήτησης αλλά και τις μεγαλύτερης πλέον αβεβαιότητας όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας. Όπως και η προηγούμενη έκθεση πάντως, και η τρέχουσα καταγράφει μέτρια αύξηση των μισθών.

  Συνεχίστηκε η άνοδος των τιμών

  Όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, η έκθεση αναφέρει μέτρια αύξηση των τιμών τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου, με τον ρυθμό αύξησης να επιβραδύνεται όμως σε αρκετές περιφέρειες.

  Στις περισσότερες περιφέρειες πάντως αναμένεται ότι οι τιμές θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν με παρόμοιο ρυθμό και τους επόμενους μήνες.

  Οι τιμές καταναλωτή, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, συνέχισαν να ανεβαίνουν λόγω της σταθερής ζήτησης και του αυξανόμενου κόστους, με το μη μισθολογικό κόστος να αυξάνεται μεν, αλλά με τις πιέσεις να έχουν αμβλυνθεί ή και μειωθεί σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οι αποστολές και ορισμένες πρώτες ύλες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ