Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 17:40

  ΗΠΑ: Σε υψηλό τριών μηνών οι κενές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο

  ΕΛΣΤΑΤ: Εκτίναξη κατά 148% των κενών θέσεων εργασίας στο πρώτο τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών σκαρφάλωσαν τον Απρίλιο οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει περιοριστεί αρκετά ώστε να επιτρέψει στη Federal Reserve να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

  Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανήλθαν τον Απρίλιο στα 10,1 εκατομμύρια, από τα 9,7 εκατομμύρια κενές θέσεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. 

  Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι κενές θέσεις εργασίας θα διαμορφωθούν συνολικά στα 9,5 εκατομμύρια.

  Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας θεωρείται μέτρο υγείας της αγοράς εργασίας και της ευρύτερης οικονομίας των ΗΠΑ, και ως εκ τούτου η Fed δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα συγκεκριμένα στοιχεία.

  Παρότι δε οι κενές θέσεις εργασίας έχουν υποχωρήσει από το υψηλό που καταγράφηκε την περασμένη άνοιξη, αυτές παραμένουν πολύ υψηλότερα από ό,τι θα ήθελε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θα ήθελε να δει τις κενές θέσεις και τις προσλήψεις να μειώνοντας ακόμη περισσότερο ούτως ώστε να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

  Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που παραιτήθηκαν από την εργασία τους μειώθηκε ελαφρώς στα 3,79 εκατομμύρια άτομα. Οι παραιτήσεις υποχώρησαν κάτω από τα 4 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021, αλλά έκτοτε παρουσιάζουν μικρές μεταβολές.

  Οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν μεν τόσο όσο πέρυσι, ωστόσο η ζήτηση για εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή, γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

  Η Fed ανησυχεί ότι μια σφιχτή αγορά εργασίας -δηλαδή η ύπαρξη πάρα πολλών θέσεων εργασίας και όχι επαρκής αριθμός εργαζομένων- θα καταστήσει πιο δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Κι αυτό γιατί οι εταιρείες καλούνται να πληρώσουν πολύ περισσότερα προκειμένου να προσελκύσουν ταλέντα και προσπαθούν να μετακυλίσουν αυτό το κόστος στους πελάτες, δεδομένου ότι το κόστος εργασίας αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη για τις περισσότερες επιχειρήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ