Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 16:44

  Τουρκία: "Σήμα" από την Κεντρική Τράπεζα προς τράπεζες για χαλάρωμα μέτρων

  Τουρκία: "Σήμα" από την Κεντρική Τράπεζα προς τράπεζες για χαλάρωμα μέτρων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) έδειξε σε συνάντηση με ανώτερους τραπεζίτες ότι θα ανταποκρινόταν θετικά στα αιτήματα των τραπεζών να αμβλύνουν ορισμένα μέτρα που έλαβε πρόσφατα, δήλωσαν τρεις συμμετέχοντες στη συνεδρίαση την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, πράγμα που έρχεται να δώσει περαιτέρω τροφή στα σενάρια για πιθανή αλλαγή πορείας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς την οικονομία της χώρας.

  Ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση για την προστασία των καταθέσεων σε λίρας από την υποτίμηση, γνωστό ως λογαριασμοί KKM, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, είπαν οι τραπεζίτες, προσθέτοντας ότι παρόμοιες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

  Η TCMB αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της συνάντησης το απόγευμα της Τρίτης μεταξύ του αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας Ταχά Τσακμάκ και των αναπληρωτών γενικών διευθυντών των τραπεζών που είναι αρμόδιοι για τις εργασίες του Δημοσίου.

  Η λίρα έχει αποδυναμωθεί απότομα από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την επανεκλογή την Κυριακή και καθώς ετοιμάζεται να διορίσει νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι απώλειές της έναντι του δολαρίου φέτος έχουν φτάσει σχεδόν το 10%.

  Οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι έκαναν διάφορες προτάσεις, όπως έκκληση για χαλάρωση των πρόσφατων μέτρων και επιστροφή συναλλάγματος στο τραπεζικό σύστημα. Ο Τσακμάκ είπε "Γιατί όχι; Ας το προσπαθήσουμε", είπαν.

  Οι τραπεζίτες είπαν ότι η TCMB υποστήριξε την απόφαση των τραπεζών να τερματίσουν την εφαρμογή προπληρωμένου ασφάλιστρου για όσους ανοίγουν λογαριασμό KKM και ζήτησαν να μην εισαχθεί ξανά.

  Σύμφωνα με ένα μέτρο που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας στις 17 Μαΐου, η TCMB ζήτησε από τους δανειστές να μετατρέψουν σε λίρες ένα επιπλέον 10% των καταθέσεων που έχουν σε ξένο νόμισμα ή να κατέχουν περισσότερα κρατικά ομόλογα ισοδύναμα με το ποσό που δεν κατάφεραν να μετατρέψουν. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Τρίτης είπαν στο Reuters ότι η TCMB θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αντιστρέψει αυτό το μέτρο.

  Τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο Ερντογάν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει στο νέο του υπουργικό συμβούλιο τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ.

  Ένας βασικός ρόλος για τον Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια απομάκρυνση από χρόνια ανορθόδοξης πολιτικής που στηρίζεται στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και στον έντονο κρατικό έλεγχο των αγορών.

  Οι τέσσερις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετά τους διορισμούς του υπουργικού συμβουλίου, η προσοχή θα στραφεί σε μια αλλαγή στην κορυφή της κεντρικής τράπεζας, με έναν αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος AKΡ να λέει ότι "δεν θα ήταν έκπληξη" αν αντικατασταθεί ο σημερινός κυβερνήτης Σαχάπ Καβτζίογλου.

  Διαβάστε ακόμα:

  Τουρκία: Νέο "μαγείρεμα" με αρνητικό πληθωρισμό για τον Μάιο ετοιμάζει ο Ερντογάν

  Τουρκία: Μπύρα, αλκοολούχα και βούτυρο αυξήθηκαν πάνω από 3.000% επί διακυβέρνησης Ερντογάν

  Εξαντλήθηκαν τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας δύο μέρες πριν τις εκλογές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ