Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 14:49

  Η διαδρομή του Σύρου πρόσφυγα από τη Λέσβο στη δημαρχία μιας ήσυχης γερμανικής κωμόπολης

  Γερμανια σημαια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν ο Ράιαν Αλσεμπλ αποβιβαζόταν από το φουσκωτό που τον είχε μεταφέρει στο νησί της Λέσβου, δεν περνούσε από το μυαλό του ότι μόλις οκτώ χρόνια αργότερα θα γινόταν δήμαρχος ενός ήσυχου χωριού της Γερμανίας.

  "Ήταν νύχτα και δεν υπήρχε ούτε ένα φως στις ακτές της Λέσβου", θυμάται με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

  "Λίγες ώρες νωρίτερα βρισκόμασταν σε μια συνηθισμένη μεσογειακή πόλη της Τουρκίας. Μετά, η ατμόσφαιρα άλλαξε, με το κρύο, τα σκοτάδια και φυσικά τον φόβο που συνοδεύουν αυτού του είδους το ταξίδι".

  Στα 29 του χρόνια ο Ράιαν Αλσεμπλ εξελέγη τον Μάρτιο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του χωριού Οστελσχάιμ της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιούνιο.

  Η εκλογή του έχει ιστορική σημασία: θα είναι ο πρώτος, ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που βρήκαν άσυλο στη Γερμανία το 2015 που θα ηγηθεί ενός δήμου στη χώρα υποδοχής τους.

  Όταν έφθασε στη Γερμανία, δεν ήταν παρά 21 ετών. Είχε φύγει από τη Συρία για να γλιτώσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη χώρα του που ήταν βυθισμένη στον εμφύλιο πόλεμο.

  Εκεί, συνάντησε τον αδελφό του που είχε ήδη φοιτητική βίζα. Στη συνέχεια, τέσσερις ακόμη φίλοι του βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία, αλλά οι γονείς του και ο τρίτος αδελφός του παρέμειναν στη Συρία.

  Δήμαρχος με το 55,41% των ψήφων μιας συντηρητικής γερμανικής κωμόπολης

  Ο Ράιαν Αλσεμπλ πέρασε από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα και διέσχισε τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Κροατία με μέσα μαζικής μεταφοράς και με τα πόδια. Χρειάστηκε 12 μέρες για να φθάσει στη Γερμανία.

  Έμαθε γρήγορα τα γερμανικά και έκανε πρακτική άσκηση ως διοικητικός υπάλληλος στο δημαρχείο του Αλτενγκστετ, χωριού που βρίσκεται κοντά στο Οστελσχάιμ.

  "Αν βρίσκεσαι στην ύπαιθρο, δεν έχεις επιλογές", εξηγεί. Το 2022 κατάφερε να λάβει τη γερμανική υπηκοότητα.

  Η εμπειρία της εξορίας τον έκανε να αναλάβει ευθύνες όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους άλλους, λέει. "Αυτό σφυρηλατεί τον άνθρωπο. Δημιουργεί μια νέα προσωπικότητα".

  Ο Ράιαν Αλσεμπλ κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές και συγκέντρωσε το 55,41% των ψήφων σε αυτό το χωριό των 2.700 κατοίκων. Είναι επίσης μέλος των Πράσινων, διότι "η προστασία του Κλίματος είναι πολύ σημαντική".

  Η εκλογική του νίκη είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή σε ένα χωριό που θεωρείται συντηρητικό. Ο ίδιος αποδίδει την εκλογή του στην ικανότητά του να ακούει τα προβλήματα των κατοίκων και στην εκστρατεία του που ήταν επικεντρωμένη στα θέματα της φροντίδας των παιδιών και στον ψηφιακό κόσμο.

  Άνοιγμα

  Παραδέχεται ωστόσο ότι δεν αισθάνθηκε τίποτε με τα αποτελέσματα, τόσο ταραγμένος ήταν.

  Τις μέρες που ακολούθησαν, και καθώς συγχαρητήρια μηνύματα έφθαναν από ολόκληρο τον κόσμο, κατάλαβε σταδιακά σε ποιο σημείο η ιστορία του "ήταν κάτι περισσότερο από μία απλή δημοτική εκλογή σε μία κωμόπολη".

  Η μεγάλη μεταναστευτική κρίση του 2015 έδωσε φτερά στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Με την επιθετική του εκστρατεία κατά των μεταναστών κατάφερε δύο χρόνια μετά να κάνει την είσοδό του στη γερμανική βουλή.

  Ο Ράιαν Αλσεμπλ θεωρεί ότι η νίκη του απέναντι σε άλλους υποψήφιους που μεγάλωσαν στην περιοχή αποτελεί ένδειξη "ανοίγματος" του μυαλού των ψηφοφόρων.

  "Είναι μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι δεν υπολόγισαν την καταγωγή, αλλά τα προσόντα… Είναι ένδειξη ανοίγματος στον κόσμο".

  Οι γονείς του, μία καθηγήτρια και ένας μηχανικός του αγροτικού τομέα, ανήκουν στη μειονότητα των Δρούζων της Συρίας. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως μη θρησκευόμενος.

  Όταν σκέφτεται τη χώρα που άφησε πίσω του το 2015, τα συναισθήματά του είναι ανάμεικτα.

  "Είναι η χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα, όπου πέρασα τα παιδικά και τα νεανικά μου χρόνια, όπου βρίσκονται οι φίλοι και η ευρεία οικογένειά μου. Και οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσαν μου λείπουν".

  "Αλλά είμαι ευτυχής που είχαν την τύχη να ζήσω εδώ. Άλλοι δεν την είχαν".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ