Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 12:38

  Ιταλία: Μέτρια υποχώρηση του πληθωρισμού που απογοήτευσε τις προσδοκίες στο 8,1%

  Ιταλία: Μέτρια υποχώρηση του πληθωρισμού που απογοήτευσε τις προσδοκίες στο 8,1%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Μάιο, αλλά σε επίπεδα αρκετά μακριά από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

  Ειδικότερα, σε εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, οι τιμές καταναλωτή στην Ιταλία αυξήθηκαν τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 8,1% υποχωρώντας μεν από το 8,7% του Απριλίου, αλλά σημαντικά υψηλότερα από το 7,5% που προέβλεπε η μέση εκτίμηση αναλυτών σε poll του Bloomberg.

  Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% από τον Απρίλιο, επιβραδύνοντας από το 0,9% που είχε προηγηθεί.

  Σε εθνικά πρότυπα, οι τιμές καταναλωτή στην Ιταλία επιβράδυναν στο 7,6% ετησίως τον Μάιο από το 8,2%.

  Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, ο πληθωρισμός στην Γαλλία ακολούθησε διαφορετική πορεία τον Μάιο παρουσιάζοντας επιβράδυνση μεγαλύτερη των προσδοκιών.

  Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Γαλλία υποχώρησε έντονα τον Μάιο στο 6% ετησίως σε εναρμονισμένα πρότυπα με την ΕΕ από το 6,9% του Απριλίου, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μία μέτρηση στο 6,4%.

  Πρόκειται μάλιστα για το χαμηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού στην Γαλλία τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή από τον περυσινό Μάιο.

  Τέλος, σημειώνεται ότι η Ισπανία ανακοίνωσε χτες ισχυρή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,2% ετησίως τον Μάιο από το 4,1% του Απριλίου και αρκετά χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση αναλυτών στο Reuters για 3,5%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ