Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 12:18

  Βιλερουά: Ο πληθωρισμός στη Γαλλία έχει ξεπεράσει το peak

  Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Πολύ υψηλός και διευρυμένος ο πληθωρισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία μάλλον έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμά του, δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

  "Είπαμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο απόγειό του κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου", είπε κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Γαλλικής Αρχής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης (ACPR). "Είμαστε πολύ πιθανώς εκεί. Είναι μάλιστα πιθανό να έχουμε ξεπεράσει το αποκορύφωμά του και έτσι ο πληθωρισμός να πέσει στη Γαλλία, όπως είπαμε, από τώρα έως το τέλος του έτους, ακόμη κι αν δεν είναι επαρκής η πτώση".

  Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν ότι ένα μέτρο για τις ετήσιες αλλαγές στις τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο. Αυτή είναι μια πιο απότομη επιβράδυνση από ό,τι το 6,4% που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

  Ο Βιλερουά, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση στα στοιχεία του λεγόμενου υποκείμενου πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια: "Μέρος αυτού μπορεί αναμφίβολα να αποδοθεί στις πρώτες επιπτώσεις της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής", είπε. "Αλλά το λέω με προσοχή".

  Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης το περασμένο έτος και αναμένεται ευρέως να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης με δύο ακόμα βήματα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είπαν ότι μπορεί επίσης να χρειαστεί μια άλλη κίνηση τον Σεπτέμβριο.

  "Πιστεύω ότι ο σημερινός αριθμός είναι ένα επιπλέον σημάδι ότι, αντί για το επίπεδο του τερματικού επιτοκίου, στο οποίο επικεντρώνεται μεγάλη προσοχή, είναι σημαντικό το πόσο θα παραμείνουμε εκεί", πρόσθεσε ο Βιλερουά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ