Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 13:21

  Ευρωζώνη: Ανθεκτικές οι επιχειρήσεις και τον Μάιο αλλά με σημάδια επιβράδυνσης - PMI

  Σε υψηλό 9 μηνών το ευρώ καθώς η ΕΚΤ οδεύει για διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανθεκτικότητα έδειξε η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τον Μάιο, αν και μείωσε ρυθμούς λίγο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν καθώς ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών έχασε μέρος από το μομέντουμ του.

  Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global που θεωρείται μία καλή ένδειξη της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, παρέμεινε σε περιοχή ανάπτυξης με 53,3 τον Μάιο αν και επιβράδυνε από το 54,1 του Απριλίου.

  Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters περίμεναν μία ελαφρώς καλύτερη μέτρηση στο 53,5. Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης διατηρήθηκε με άνεση πάνω από το 50 που οριοθετεί την περιοχή συρρίκνωσης.

  "Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης τον Μάιο, τα συνολικά αποτελέσματα του PMI μέχρι στιγμής το δεύτερο τρίμηνο σηματοδοτούν μία σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ. Κάτι που έρχεται βέβαια σε αντίθεση με άλλες έρευνες και δεδομένα", δήλωσε ο Ρικάρντο Αμάρο της Oxford Economics.

  "Οι μελλοντικοί δείκτες των PMI μετριάζουν επίσης την αισιοδοξία, δείχνοντας ότι η αύξηση των νέων παραγγελιών σχεδόν διακόπηκε τον Μάιο, ενώ το κλίμα υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών. Συνολικά πάντως, δεν αλλάζει κάτι στις υποτονικές προοπτικές μας για το δεύτερο τρίμηνο και μετά", προσθέτει ο ίδιος.

  Στα επιμέρους στοιχεία της έρευνας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Γερμανία αναπτύχθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, κυρίως όμως λόγω της ανάκαμψης του κλάδου των υπηρεσιών που αντιστάθμισε την πτώση της μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

  Στην Γαλλία, η δραστηριότητα αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών καθώς συνέχισε να συρρικνώνεται η μεταποίηση ενώ επιβράδυνε και ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών.

  Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο PMI του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε από το υψηλό ενός έτους του 56,2 στο 55,9 τον Μάιο, ξεπερνώντας όμως την εκτίμηση των αναλυτών για μεγαλύτερη πτώση στο 55,6.

  Την ίδια ώρα όμως, η ζήτηση για μεταποιημένα αγαθά βυθίστηκε περαιτέρω στο 44,6 από το 45,8, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020 της κορύφωσης της πανδημίας του Covid-19. Κάτι που ήρθε μάλιστα την ώρα που οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ισχνή ανάκαμψη στο 46.

  Παράλληλα, ένα υποδείκτης της παραγωγής που προσμετράται στον σύνθετο PMI υποχώρησε στο χαμηλό έξι μηνών του 46,3 από το 48,5.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ