Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 11:40

  Προς ένταξη στην τράπεζα των BRICS η Σαουδική Αραβία

  Προς ένταξη στην τράπεζα των BRICS η Σαουδική Αραβία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, δημιούργημα της ομάδας των BRICS, επιδιώκει να διευρύνει τα μέλη της, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και αντιμετωπίσει τους ελεγχόμενους από τη Δύση διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η τράπεζα - την οποία δημιούργησαν από κοινού Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - αναζητεί νέα μέλη σε επίπεδο γεωγραφίας, αναπτυξιακών σταδίων και σε όγκους χωρών, σημείωσε η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας και πρόεδρος της Τράπεζας Ντίλμα Ρούσεφ, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στη Σαγκάη.

  Η Σαουδική Αραβία είναι ο πλέον πρόσφατος ενδιαφερόμενος για συμμετοχή στην τράπεζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, σε μια κίνηση που θα προσέδιδε μεγαλύτερη χρηματοοοικονομική ισχύ στον φορέα. Η τράπεζα δημιουργήθηκε το 2014 ως αντίβαρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

  Δυνατότητα συμμετοχής στην Τράπεζα των BRICS έχει οποιαδήποτε χώρα - μέλος του ΟΗΕ. Το 2021, το Μπανγκλαντές και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισημοποίησαν τη συμμετοχή τους. Η Αίγυπτος εισήλθε στο σχήμα τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ η Ουρουγουάη αναμένεται σύντομα να γίνει μέλος του κλαμπ.  

  Τα νέα μέλη, σύμφωνα με την Ρούσεφ, θα εισφέρουν πόρους στην τράπεζα προκειμένου να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και να αυξήσει τη δυνατότητά της να κινητοποιεί κεφάλαια.

  "Ως πρώην πρόεδρος αναπτυσσόμενης χώρας, γνωρίζω πόσο σημαντικές είναι οι πολυμερείς τράπεζες και πόσο μεγάλη πρόκληση είναι να αποκτά χρηματοδότηση ή να λαμβάνει κεφάλαια στα επίπεδα που χρειάζεται για να αντιμετωπίζει κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στις χώρες μας", σημείωσε η Βραζιλιανή αξιωματούχος.

  Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Ding Xuexiang, μιλώντας στη γενική συνέλευσυη της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, εξέφρασε την ελπίδα η τράπεζα να συνεχίζει να προσελκύει νέους εταίρους, ενώ κάλεσε σε έμφαση στη χρηματοδότηση έργων υποδομών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ