Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Μαϊ-2023 21:45

  Έκκληση Στόλτενμπεργκ στο Κοσσυφοπέδιο να μειώσει τις εντάσεις με τη Σερβία

  Έκκληση Στόλτενμπεργκ στο Κοσσυφοπέδιο να μειώσει τις εντάσεις με τη Σερβία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να μειώσει τις εντάσεις με τη Σερβία σε δηλώσεις του την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και διαδηλωτών που αντιτίθενται στην ανάληψη των καθηκόντων των Αλβανών δημάρχων σε σερβικές περιοχές.

  Ο γενικός γραμματέας της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας τόνισε ότι μίλησε με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ για το Κοσσυφοπέδιο και ότι η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να συμμετάσχουν στον διάλογο υπό την ηγεσία της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

  "Η Πρίστινα πρέπει να αποκλιμακώσει και να μην προβεί σε μονομερή, αποσταθεροποιητικά βήματα", ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

  Οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, δεν αποδέχονται τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του 2008 από τη Σερβία και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους, περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά τη λήξη του πολέμου το 1999.

  Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο συνολικά.

  Οι Σέρβοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές τον Απρίλιο και οι Αλβανοί υποψήφιοι κέρδισαν και τους τέσσερις δήμους με ποσοστό συμμετοχής 3,5%.

  Οι Σέρβοι της περιοχής, που υποστηρίζονται από το Βελιγράδι, δήλωσαν ότι δεν θα δεχτούν τους δημάρχους και ότι δεν τους εκπροσωπούν.

  Την Παρασκευή, τρεις στους τέσσερις δημάρχους συνοδεύτηκαν στα γραφεία τους από την αστυνομία, η οποία δέχτηκε πέτρες και απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

  Βαριά ένοπλοι αστυνομικοί με τεθωρακισμένα οχήματα εξακολουθούν να φρουρούν τα γραφεία των δημάρχων την Κυριακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ