Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Μαϊ-2023 14:46

  Τσέχος κεντρικός τραπεζίτης: Η αύξηση των επιτοκίων θα είχε ακόμα νόημα

  Τσέχος κεντρικός τραπεζίτης: Η αύξηση των επιτοκίων θα είχε ακόμα νόημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχίας θα είχε ακόμα νόημα, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Τόμας Χόλουμπ.

  Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο 7,00% από τον περασμένο Ιούνιο, όταν πραγματοποίησε την τελευταία αύξηση σε έναν ετήσιο κύκλο σύσφιξης.

  "Η κατάσταση ότι τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν κάνει αρκετά, και από την άποψή μου ακόμη και η επίδραση σήματος μιας περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων θα ήταν σημαντική", δήλωσε ο Χόλουμπ σε τηλεοπτική συζήτηση.

  Όταν ρωτήθηκε αν μια αύξηση θα είχε νόημα στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 21 Ιουνίου, ο Χόλουμπ, ο οποίος έχει υποστηρίξει σταθερά την αύξηση των επιτοκίων, είπε ναι.

  "Εάν έχουμε τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθολογικού πληθωρισμού εδώ, τότε η αποστολή του σήματος εξακολουθεί να έχει νόημα για μένα", δήλωσε ο Χόλουμπ.

  Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος υποχώρησε στο 12,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, θα πλησιάσει το στόχο της στις αρχές του 2024.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ