Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Μαϊ-2023 13:49

  Ο Σουνάκ επιδιώκει να περιορίσει τις τιμές των βασικών τροφίμων στον αγώνα κατά του πληθωρισμού

  26362693
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ επιδιώκει συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ για την καθιέρωση ανώτατων ορίων τιμών σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, ανέφερε η εφημερίδα Sunday Telegraph.


  Οι προτάσεις βρίσκονται στο "στάδιο του σχεδιαστηρίου", ανέφερε η Telegraph, επικαλούμενη πρόσωπο που συνδέεται με την Downing Street, το οποίο δεν κατονόμασε. Η συμμετοχή των λιανοπωλητών θα είναι εθελοντική, ανέφερε η Telegraph.

  Η πρόταση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών της κυβέρνησης για την πίεση που ασκείται στα οικονομικά των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους δανεισμού. Ο Σουνάκ έχει καταστήσει τη μείωση των τιμών καταναλωτή κεντρικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής και έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό σε περίπου 5% μέχρι το τέλος του έτους. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7% τον Απρίλιο, από πάνω από 10% στις αρχές του έτους.

  Εάν θεσπιστεί, το ανώτατο όριο θα είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια διαχείρισης των τιμών στα σούπερ μάρκετ από την εποχή των ελέγχων που καθιέρωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Έντουαρντ Χιθ τη δεκαετία του 1970.

  Η πρόταση θυμίζει μια συμφωνία που έγινε στη Γαλλία, όπου οι λιανοπωλητές της χώρας είχαν συμφωνήσει να χρεώνουν το "χαμηλότερο δυνατό ποσό" για ορισμένα βασικά προϊόντα διατροφής. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Λε Μερ ανακοίνωσε την επέκταση της πρωτοβουλίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ