Κυριακή, 28-Μαϊ-2023 12:01
Bloomberg: Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου φέρνει ανακούφιση στην Ευρώπη μετά τον ενεργειακό πανικό

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, όταν η Ρωσία μόλις είχε αρχίσει να συμπιέζει τις προμήθειες πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην αναστροφή της αύξησης του πληθωρισμού και στην ανακούφιση των καταναλωτών.
Η ύφεση δεν έχει απλώς μειώσει την πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, σχολιάζει το Bloomberg. Υπονομεύει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά που έχει στην κατοχή του ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν - την ικανότητα να συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου της περιοχής.
Με ορισμένους traders να προβλέπουν ότι οι βραχυπρόθεσμες τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη και αρνητικές κατά περιόδους αυτό το καλοκαίρι, η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από τον περασμένο Μάιο. Τότε, τα futures ήταν τετραπλάσια από ό,τι είναι τώρα και οι χώρες αναγκάστηκαν να αναζωογονήσουν την παραγωγή άνθρακα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα μετά την περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Υπήρχαν επίσης ανησυχίες για ελλείψεις και για το κατά πόσον η Ευρώπη θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα. Τώρα, τα αποθέματα είναι πάνω από το μέσο όρο και μπορεί ακόμη και να γεμίσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και μάλιστα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Τα ολλανδικά futures έχουν υποχωρήσει επί οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και βρίσκονται κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.
Οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών βοήθησαν, όπως και ο σχετικά ήπιος χειμώνας, ο οποίος σήμαινε ότι η περιοχή δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πολύ εκτεταμένα τους αποθηκευτικούς χώρους. Τα αποθέματα είναι σχεδόν κατά 67% γεμάτα για την Ευρώπη, σε σύγκριση με έναν πενταετή μέσο όρο περίπου 50%. Τα γερμανικά αποθέματα βρίσκονται στο 73%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Η οικονομική αδυναμία παίζει επίσης ρόλο, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας. Η ανάκαμψη της Κίνας έχει χάσει τη δυναμική της, η ευρωπαϊκή μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η Γερμανία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο, οδηγώντας την σε ύφεση.
Επιπλέον, η Ευρώπη πιέζει για την κατασκευή περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα νέα ηλιακά και αιολικά πάρκα και οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της ανάγκης για φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.
Η πτώση των τιμών "είναι εξαιρετική είδηση για την Ευρώπη και δείχνει ότι οι αυξημένες εισαγωγές ΥΦΑ καθώς και η μείωση της ζήτησης κατάφεραν να επαναφέρουν γρήγορα την ισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά μετά το κλείσιμο των βρυσών από τη Ρωσία", δήλωσε ο Γκέοργκ Ζάχμαν, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.
Για τα νοικοκυριά, τα οφέλη από τις τιμές είναι εμφανή. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε πιθανότατα στο 6,3% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην έκθεση, η οποία αναμένεται την Τρίτη, οι οικονομολόγοι της Nomura αναφέρουν ότι αναμένουν να δουν "χαμηλότερες τιμές χονδρικής ενέργειας να φτάνουν στους καταναλωτές σε γενικές γραμμές σε ολόκληρη την ευρωζώνη".
Αλλά ακόμη και μετά την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι υποκείμενες μετρήσεις του πληθωρισμού αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος έχει μεταδοθεί στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην ευρύτερη οικονομία. Καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί, η πίεση στους μισθούς θα μετριάσει, αλλά αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο.
Για τους περισσότερους τομείς, η κρίση ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Όσον αφορά την ενέργεια, αυτό άρχισε πριν από δύο χρόνια, όταν η Μόσχα άρχισε να συμπιέζει τις προμήθειες αρνούμενη να αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Τώρα, η Ουκρανία είναι η τελευταία εναπομείνασα διαδρομή για το ρωσικό αέριο που διοχετεύεται με αγωγούς στη Δυτική Ευρώπη μετά την καταστροφή της κλειστής σύνδεσης Nord Stream με τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Η αγορά παρακολουθεί στενά τη ζήτηση φυσικού αερίου από την Κίνα. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, κάτω από τα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εάν οι κινεζικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αποδειχθούν πολύ αδύναμες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Energy Aspects.
Στην ίδια την Ευρώπη, οι τρέχουσες χαμηλές τιμές δεν προκαλούν αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης, η οποία μειώθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Το αν και πότε θα επιστρέψει αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα για τους εμπόρους φυσικού αερίου που προσπαθούν να κρίνουν πού μπορεί να βρίσκεται ο πυθμένας της αγοράς. Ορισμένοι λένε ότι ένα μέρος αυτής της απώλειας θα είναι μόνιμο.
"Η καταστροφή της ζήτησης είναι μια ωραία φράση για την κατάρρευση της βιομηχανίας", δήλωσε η Μπρέντα Σάφερ, ανώτερη συνεργάτης στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον. "Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, πολλές βιομηχανίες, ιδίως οι βιομηχανίες έντασης φυσικού αερίου, είτε κατέρρευσαν είτε μετακινήθηκαν εκτός Ευρώπης".